2019-05-22
台式連鎖餐廳茶木最近在K11新開了一間走高級路線的副牌-Teawood Deluxe。 裝修以黑紅為主調,帶給人高級的感覺。今晚難得好姐妹約我,就揀左呢間餐廳同佢garthering🥰食物方面大玩台式西式融合,帶給人耳目一新的感受😆我地叫左兩個主菜、兩杯飲品以及一個甜品,簡直係大滿足!!燒加拿大帶骨豬胺排豬胺排調味濃郁,但切開好juicy而且不需用力就可以咬開!配菜蓮霧同蘋果蓉令到豬胺好清新,推薦!香煎盲漕魚配西班牙橡果豬肉燥珍珠麵第一次食珍珠麵,真係好得意,同薏仁無論size定係質感都頗為相似。黑糖珍珠舒芙蕾pancake呢個pancake空氣感與實在感同時存在,中間有大量的鮮忌廉,加上表面的奶蓋,令到個pancake非常柔軟好食!加上珍珠令到口感更有層次真係超級好食時間裝置白酒內加上大量生果,沒有平常的sangira甜,適合唔鍾意飲甜野既人鐘錶大師最上層是濃厚的鹹味奶蓋,下面是珍珠。就咁睇以為係珍珠奶茶,但其實內有乾坤!中間果d係啤酒唔係奶茶黎,超級特別! 個人感覺呢間teawood deluxe同茶木真係完全唔同,更加好食,一定要試下
燒加拿大帶骨豬胺排
香煎盲漕魚配西班牙橡果豬肉燥珍珠麵