2019-05-05
好耐無食過泰國嘢,係銅鑼灣行街經過見到呢間食船麵既餐廳,門口有人等位,價錢又唔係貴,就入去試下。星期六下晝嚟,週圍都要等位,呢度等咗五分鐘入得去,都唔算太耐。佢既麵有分撈麵同湯麵,因為之前食船麵都係鐘意佢個濃湯,所以今日都係揀返湯麵,朋友就試下新嘢揀咗撈麵,呢度就有大細碗揀,食細碗就可以連埋其他小食一齊食,試多啲,不過因為我地都好肚餓又當正餐食,就叫咗船麵既大碗,又咩餸都有。Menu好貼心有show埋可以揀咩麵底,食泰國嘢我就梗係揀金邊粉啦。我叫既船皇湯麵($58),每樣食物有小小,有雞翼、牛腩、肥牛、肉丸、雞翼同豬潤等等,根本上全部味道都不錯,最鐘意食係個兩粒肉丸,食落去都彈牙。而個湯底好香濃,唔會太咸。朋友叫既船皇撈麵($58),餸就同我一樣,大家都share咗小小俾大家,個人覺得湯麵比較香濃同無咁乾身,啱自己食啲。如果覺得唔夠味枱麵都有一啲醬料例如魚露等可以加。飲品我地見到人地枱個涷泰式奶茶好特別就跟住叫咗,跟餐係加$18有得飲,個色水一睇就知係thai tea,之前飲過既thai tea都算幾甜,但呢個就唔會,甜度啱啱好,茶味又幾香,而且個賣樣特別都有加分。
如果覺得唔夠味枱麵都有一啲醬料例如魚露等可以加。