2022-02-26 464 views
📍榕基滷水 - #YFF大埔 💛-潮式滷水不嬲都係我既至愛黎 平時周不時都會去街市買番屋企食😋 前排睇返果籽啲舊片 見到佢地介紹呢間位於大埔既良心小店 身為滷味愛好者即刻蠢蠢欲動想去試試🤤-🔸抗疫二人套餐 ($178)-🏷招牌滷水獅頭鵝(例牌)滷水既味道唔會話好鹹 冇食完好口渴既感覺👍🏼鵝肉方面滷得幾入味 而鵝肉唔會因為滷得太耐而鞋口 食得有鵝肉既咬口 而滷水既味道又唔會遮左鵝肉原本既味道😆🏷滷水雙併(鵝腸、鵝腎)腎同腸都幾大舊 特別係鵝腸‼️出面既滷水鵝腸都比較細條好似縮水咁😟但呢間既鵝腸大大條 又有少少肥 食落好惹味😋鐘意食腸既朋友記住要試下~腎既味道幾好 但冇咩驚喜 但都食得出個滷水味係入味既😝🏷鮮鵝油撈麵呢個鵝油麵就唔建議大家叫啦😅因為完全唔特別 😟一開始睇個名就俾佢呃左 以為有好香好正既鵝油味😓 點知食落個麵完全冇味 就好似一個素味撈麵咁 覺得有啲名過其實另外麵既質感都冇咩特別 唔會話好淋又唔會話好硬 但鵝油既份量可能因為唔多 所以搞到個麵好快就硬左一舊 搞到要一路食一路係咁用滷水汁整番散佢🥶建議大家叫番白飯就可以!🏷上湯浸時菜上湯既味道幾清甜 配埋本身娃娃菜既味道 唔錯😗🏷自
📍榕基滷水 - #YFF大埔 💛
🔸抗疫二人套餐 ($178)
🏷招牌滷水獅頭鵝(例牌)
滷水既味道唔會話好鹹 冇食完好口渴既感覺👍🏼

🏷滷水雙併(鵝腸、鵝腎)
腎同腸都幾大舊 特別係鵝腸‼️
腎既味道幾好 但冇咩驚喜 但都食得出個滷水味係入味既😝

🏷鮮鵝油撈麵
呢個鵝油麵就唔建議大家叫啦😅因為完全唔特別 😟

🏷上湯浸時菜
上湯既味道幾清甜 配埋本身娃娃菜既味道 唔錯😗

🏷自選飲品x2
飲品方面唔駛加錢就有粒粒橙或者椰水飲 幾抵玩‼️
潮式滷水店黎講呢間鋪都唔算貴 今次仲要係食獅頭鵝‼️要知道獅頭鵝平時好貴架 加上平時打冷既價錢都出名貴 所以如果想食潮式滷水既朋友就可以考慮黎呢間啦😝