2021-08-29
屯門區我特別鍾意食嘅茶餐廳之選,雖然每次去都要排一陣隊,但係人流都算嚟得快,所以通常排半個鐘來都可以入去坐。以茶餐廳來講,粉紅色同灰色嘅配搭都算比較優雅,仲要有草草長俾人影相,呢點我都覺得幾正。小食方面,我就幾推介食豬頸肉,本身都唔預佢嘅份量好多㗎,點知一嚟到呆咗,有冇咁抵呀,超級多片嘅豬頸肉,佢整得比較香脆,你會見到佢真係金黃色,切到變成薄片,四個人去share嚟食都夠。上次見佢有好多唔同顏色嘅面,可惜今次去到佢淨係得返波菜麵姐,估唔到都幾大碗喎,我覺得一間茶餐廳最緊要份量要夠粥,因為有好多藍領嚟食飯都係想飽肚嘅啫,仲要係好好味嘅食物飽肚,實在係令人哋覺得好親切。口水雞係另上嘅,都幾辣下㗎,會食到人身水身汗,不過嗰種辣味都幾香,值得再食嘅!招牌蓮藕餅豬扒飯,就係我嘅至愛,每次嚟都一定要食㗎 !如果佢嘅蓮藕餅可以好似小食咁叫就好啦,即係例如$5蓮藕餅$50咁樣。又好食,份量又足,絕對係良心茶餐廳啊!