2019-12-19 155 views
聽朋友講堅尼地城有間集藝術、精品咖啡、西餐同甜品嘅一間特色餐廳,今日就過去欣賞下。除咗欣賞下藝術展品,當然仲要醫下肚仔啦,點咗一款主食同少量甜品。我個人認為Lex Coffee最厲害嘅地方唔係佢哋嘅藝術展品,亦唔係優雅舒適嘅環境,而係食物嘅外觀,上碟嘅每款食物,對比Menu上嘅相片,還原度高達98%,確實令人驚訝。慢煮三文魚扒:慢煮再煎香嘅三文魚扒,外面香脆,魚肉嫩滑 。配搭埋三文魚籽,變成咗一入親子扒。雨衣甘藍同三文魚都好夾,成道菜式嘅美觀又好食,營養價值又高。斯人若彩虹。遇見方知有:好長好長嘅名字,其實依道菜係响一塊脆麵包上,擦滿咗朱古力榛子醬,再鋪上士多啤梨、棉花糖、杏仁片、薄荷片同鮮花。我就唔太明白菜式名嘅含意,只知道一啖放入口,整體來講有種好幸福、滿足嘅感覺。Tiramisu:一個好經典嘅意大利甜品,要做得好食一啲麵唔容易。依個Tiramisu嘅冧酒味好夠,整體都唔錯。Crème Brûlée:香脆的焦糖糖衣,再加上杏仁片同鮮花,未食已經流晒口水。焦糖糖衣厚薄適中,custard十分軟滑,可以話相當唔錯。Blood Orange Iced Black Tea:依個係由橙、葡萄

Crème Brûlée

Blood Orange Iced Black Tea:依個係由橙、葡萄柚同佛手柑混合調配而成嘅茶,茶味清香順滑。茶包浸泡大約5分鐘後,將茶倒落冰塊之中。混和後茶涼涼的,爽口宜人。
Crème Brûlée