2017-12-28
今日我同女朋友去咗呢間新開嘅雞煲專門店食嘢,其實尋日已經係OpenRice book咗位,仲有七折添(不過只係火鍋配料,其他正價),搭正七點,我哋行完旺角就到咗啦!一入到門口,可能因為新開所以冇咩人,環境都幾舒適清靜下,沙發坐得舒服,好!餐牌上面有好多野揀,海鮮肉類丸類小食等等包羅萬有,但呢啲都係火鍋配料就喎,今日主角一定係呢個黃金芝士雞煲!其實我哋都係為咗呢個芝士雞煲而嚟嘅(因為我同我女朋友都鍾意芝士)!就係咁,我哋叫咗個細嘅黃金芝士雞煲,好幾個火鍋配料,同埋一盞竹庶茅根,得咗!1)黃金芝士雞煲 ($138)評分:唔使好耐,有個好Nice嘅侍應好快就攞咗個雞煲嚟,我哋等左5分鐘啲雞就熟啦,一打開個蓋,啲芝士味即刻一窩蜂咁擁落我個鼻度,超香!一拉個芝士雞,拉到啲芝士好長,超正!味道方面,我哋兩個都覺得幾好味,只不過覺得芝士有啲唔夠,但係overall好正,好多肉,食完都已經大概六七成飽啦!建議兩三個人其實叫細嘅芝士雞煲都OK,四人或以上就叫個大啦!食完啲雞,終於到咗Round 2: 火鍋配料!2)雪花和牛(小) ($78)評分:打邊爐梗係要食和牛啦,其實佢有個頂級安格斯和牛俾我地揀,但
1)黃金芝士雞煲 ($138)
評分:
黃金芝士雞煲(小)
黃金芝士雞煲(小)
食完啲雞,終於到咗Round 2: 火鍋配料!
2)雪花和牛(小) ($78)
評分:
打邊爐梗係要食和牛啦,其實佢有個頂級安格斯和牛俾我地揀,但係因為要慳住使所以雪花和牛都OK啦!味道係幾好味,不過我嫌佢份量有啲小,可能下次叫個大嘅!
雪花肥牛
3)爽滑豬頸肉 ($48)
評分:
好啊!呢個爽滑豬頸肉認真爽滑,食到我津津有味,舐晒條利!超彈牙,超厚切,超好味!我同女朋友都一致贊同呢個真係值得嘗試!價錢仲好平,份量勁多,真係抵讚!
爽滑豬頸肉
4)特級和牛粒($88)
評分:
哎呀,反而我覺得呢個特級黃牛粒就冇咁特級,唔係勁好味,有啲太硬好難𡁻,價錢有啲貴,份量有啲小, Oh No !
特級和牛粒
5)炸魚皮($38)
評分:
價錢OK ,味道良好,打邊爐真係啱晒!我就鍾意就咁食,我女朋友鍾意煮一陣先食,點食都得,最緊要食得滋味!
炸魚皮
6)芝心丸($38)
評分:
嘩又係芝士,$38有八粒都幾抵下,但係其實我哋可能因為食完個芝士雞煲之後真係好飽,所以唔係好食得落oops!
芝心丸
7)讚岐烏冬($22)
評分:
打邊爐同烏冬不嬲都係朋友嚟㗎啦,冇咗烏冬就冇打邊爐,我哋食個烏冬嗰陣仲食到有芝士味,真係食過返尋味,超正!
讚岐烏冬
8)竹庶茅根($38)
評分:
可以清熱氣,仲好解渴,我哋飲完一支仲想叫多第二支添!
竹蔗茅根
好啦到咗總結嘅時候,我哋食咗大概$476野(已經七折左),其實我哋有啲叫多咗,如果正常嘅話兩個人應該$400 OK!呢個黃金雞煲真係值得一試,芝士嘅香味到而家仲係我腦海裏面,唔知今晚發夢會唔會見到芝士呢? Anyway ,呢間新嘅雞煲專門店我覺得幾好,唔係話好平,但係食物味道平均相都幾好,大家就不妨去試吓啦!