一向以來,我都覺得在遊客區做外國人生意嘅中菜餐館,永遠都係價錢貴,食物平凡,質素亦尤如外國唐人街餐館東施效顰一般,香港人食必定叫把鬼回水。不過蘇豪區附近有一間極有中國特色嘅小店,將我呢個諗法糾正,而且口味亦相當適合香港人口味添...呢間紅雙喜裝修極有中國節日氣氛,全間餐廳都係紅色為主,牆上掛上大大小小各種喜慶裝飾,既似中國人過新年,又似嫁女取新抱,就算香港人睇到都覺得特別興奮。加上門口一塊相當搶鏡嘅紅色牌扁,夜晚行過真係點都會吸引到你目光。餐廳雖以蘇杭菜為主打,但亦有部份港式菜式及西式甜品供應,明顯唔係正宗,但我覺得只要好食就可以。餐前小食好特別,點心蒸籠內放上幾粒合桃,俾鬼佬開飯前佐酒傾計,的確係別出心裁嘅好選擇。香炸芝士春卷($60/4條) - 大大條蘿蔔絲春卷混入芝士,熱辣辣嘅芝士夠晒香滑,食落有少少似去Pizza Hut食芝心批感覺,既飽肚又好味,值得一試。雨花海哲頭($64) - 萵筍咬落青翠多汁,口感爽脆,配合同樣爽脆嘅海哲頭真係最佳組合,加埋麻油淅醋微香,醒胃好味。四季豆醬爆豬柳($68) - 近似川菜煮法,將厚身嘅四季豆跟豬柳條一齊落鑊爆,豆香跟肉香配合相得益彰,惹味非

餐前小食具特色

芝士春卷咬落熟口熟面....

海哲頭口感爽脆

四季豆惹味非常

四季豆醬爆豬柳($68) - 近似川菜煮法,將厚身嘅四季豆跟豬柳條一齊落鑊爆,豆香跟肉香配合相得益彰,惹味非常,而且四季豆夠厚身,食落口感相當唔錯。

香煎鍋貼令人摸不著頭腦

香煎鍋貼($56/8隻) - 餐牌上鍋貼同餃子都標榜係自家製作,而且更加係招牌菜,當然點都要試下。鍋貼底部煎得金黃酥脆,不過肉饀部份較平庸,肉汁未夠豐富,絕對摸不著頭腦點解可以做招牌菜,實在莫名其妙...

以食物質素,服務水平同呢區價錢收費黎講,紅雙喜都算應有水準。雖則小店目標顧客以外國遊客為主,但以其特色裝修同風味,絕對值得一試。

$150 (Dinner)
餐前小食具特色
芝士春卷咬落熟口熟面....
海哲頭口感爽脆
四季豆惹味非常