2004-06-14
昨晚去了個住在九龍城的朋友家看英法大戰,主人家出地方,另一個人就買定啤酒一打,那麼買送酒食物的責任就落在我身上。朋友在呢頭住左幾十年,佢介紹澄海老四,咁我當然樂得費事諗,就來買鹵水鵝。這裡是九龍城市政大廈隔離,衙前塱道的舖頭,呢度專門外賣,都有唔少人來買的,至少在我買野中間都有三幾個人在等。除了鹵水鵝,還有鹵水鴨、豬頸肉等。鵝隻望落麻麻,所以只要了半截上裝,一斤多買六十九,算中上價;送酒必備的鵝掌竟然賣晒,唯有耍了兩副鵝翼,十蚊一副不算貴;又見鵝頸都唔錯,就叫師傅斬了一條頸,盛惠廿蚊。跟鹵八同阿鴻小吃的不同,可能因為生意好的關係,這裡的師傅不會給人客起鵝片,只會照斬。鵝肉較實,味道略遜,比起其他鹵水店可謂水準以下;鵝翼幾大隻,幾好肉,味道不錯,早知不要鵝肉而全要鵝翼;送酒的話,鵝頸絕對是佳品,肉質入味又有彈性同咬口,未吃過的建議一試。總括來說,這個外賣舖的鹵水鵝是麻麻地,加上比較貴,未試過的不用特意來買。又收錢的阿姐可能因為生意太好的關係,是絕無服務可言,嚴格來說是有點悔氣,等我在俾錢果刻仲以為呢度的鹵水鵝好掂,原來只是不過爾爾。