2020-07-21
茶是故鄉濃這個詞彙可能很多人都知道。但香港人生活節奏快。有多少人真係喜歡品茗?有兩款茶我一直都好難忘記。一個係八寶茶、一個係白毫銀針。這兩款茶是我的兒時回憶。詳情就唔多講⋯😆其實我之前完全不知道這裡有間茶館。因為這個地方其實都係上堂和睇展覽才會來到。之前都來上過堂。但都唔會逗留太久。所以無特別留意。但最近有位YouTuber介紹這間店。所以發現了這地方。這地方到目前為止我來了兩次。感覺都係好好。希望之後還會有第三、第四次我和男朋友每人點一款茶。佢哋都有介紹我可以選擇下午茶。但其實我唔係太肚餓。還有我飲茶都係喜歡食點心。所以點選了幾款點心就夠。講返茶:白毫銀針其實我係有點失望的。因那種感覺和少時候有所不同。開始時只覺得好淡。但其怪的事發生了。竟然越飲越有味道。我最愛終於忍唔住問職員。點解會有這情況。佢哋好開心的解釋比我聽。原來這是這個茶的特性。當然詳細就唔講啦。如果大家有興趣知道就去試飲一下。男朋友就選擇了文博山仙。職員為佢奉上了新嘅一壺水。令佢沖茶時茶可以更熱。這個水位真係好好飲。茶名都用店名命名。可能真係招牌茶。當然為什麼那麼好飲都係要問職員啦。雖然我愛飲茶。但其實我對茶的研究都係一
當然為什麼那麼好飲都係要問職員啦。雖然我愛飲茶。但其實我對茶的研究都係一知半解。
這幾樣係這兩次其中幾款點心。蘿蔔糕真係好厚。好唔好食?我就覺得唔太入味。又淡又無材料⋯隨糕附送辣醬。但根本唔夾味⋯
再來介紹的就係腐皮卷。這個點心係這裡的熱賣點心。開始時我想係咪因爲香口呢?但原來這個卷係煎的。感覺很好唔太熱氣。值得一試。但同樣地店方的豉油一點都唔夾。
其實唔點醬更好。最後要介紹的係甜品-棗泥餅。價錢唔平⋯但見係舊式餅和熱賣品。就試一個啦⋯⋯好大棗味。唔算太甜⋯但真係唔太值呢個價錢。這裡的職員好熱情。非常細心好客。我第一次來時忘記帶走我的短傘。第二次來時還記得我地兩個人。問我地是否還記得那把傘。真係好開心呀!
講返餐廳🍴這間餐廳點心老實講真係需要改善。就算在茶這方面都需要再多些選擇和變化。希望佢地可以在香港這個文化藝術區里努力。