🙊成日出入K11 Musea,每次經過Artisan Lounge都係滿席,今次🧔🏼‍♂️自己落book(唔使我做👶🏻,生日似乎大哂喎)終於有機會坐入去了。🧚🏻‍♂️被稱之為極奢華英式下午茶嘅Artisan Lounge,一set下午茶就要$1,688/位,當中有鮮松露、魚子醬及金箔和牛作賣點,加上場地充滿英倫風格,而佢哋嘅下午茶架用一個三層金屬架裝住甜點同鹹點,將個架懸浮吊起,感覺特別。1️⃣4️⃣1️⃣0️⃣ Musea Afternoon Tea Set 🥖咸點 -軟包+ 果仁粒硬包軟包子暖暖,沾上意大利醋很開胃,咬感軟熟;另一個果仁包雖然硬,但果仁、橙肉粒配搭得好,食落粒粒分明,不錯。🌟Amur Beluga 3.2mm 10g魚子醬先將包皮塗上忌廉,再鋪上魚子醬再加蛋沙律碎,一小口不覺得漏,魚子很香而不腥臭。🌟黃金和牛一睇就知佢浮誇啦!成舊金放上舊岩鹽到😂。因為我哋先食甜點,將佢擺係壓軸,可能因為咁令到佢嘅溫度和暖咗,但重點係佢不失霸氣架!因為佢係和牛,肉質軟滑,口感油潤但不膩,配上底下嘅岩鹽香非常好食😋讚!🍥鮑魚配粉紅西米脆鮑魚兩粒😳雖然好細好精緻,但仍有香味。🦞龍蝦串一啖紅椒配一啖龍蝦,不過

🥖咸點 -軟包+ 果仁粒硬包

🌟Amur Beluga 3.2mm 10g魚子醬

🌟黃金和牛

🍥鮑魚配粉紅西米脆
鮑魚兩粒😳雖然好細好精緻,但仍有香味。

🦞龍蝦串
一啖紅椒配一啖龍蝦,不過不失。

🥪青瓜三文治
好Fresh,食得出青瓜香加左左少少醬,令口感無因為麵包而嚡口。

🌰松露
鮮松露變左一個百搭嘅食物,食咩都放上面咁滯😆就咁咬諗起松露朱古力果種香味。暫時…感覺唔太特別。

🌟紅粉白花茶棒棒
我覺得佢個樣怪怪,但估唔到好食,糖皮內軟,內裡混合咗芝士香,唔😋正。

🍔果甜漢堡
賣相諗起Johnny Depp😬 用Macaron當包包,塊芝士係糖嚟,然後塗上朱古力醬再有raspberry花香,咁咁。

🌹法式玫瑰棉花糖
呢個就好似食咗一舊固體玫瑰花香水入肚,真係唔講得笑,我回吐返啖氣出嚟都充滿玫瑰花香,犀利😮。

🍨軟香芝士杯
上層厚厚cream cheese 下層用上raspberry 再有脆可可,幾有趣。

🍫寶石朱古力
黑濃朱古力,唔太甜但回返個甘香。

🍫工匠朱古力
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️勁好食!士多啤梨味牛奶朱古力再搭上果仁😋大愛。

🥧自家烘焙鬆餅
(配Clotted Cream、玫瑰果醬、血橙果醬)
Scones暖,皮唔算硬,塗clotted cream係最搭配的,玫瑰味果醬淡淡的,要放入口細嚐就感覺到花香,血橙正常。

🍲意大利紅蝦伴鱸魚雲吞配燴帶子、蝦肉、蜆肉汁 $228
額外再點上,雲吞皮好厚,不過當中鱸魚唔腥,配個汁都夾。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️喜馬拉雅山岩鹽粟米爆谷雪糕山 $198
呢個由賣相、好味度都一致既雪糕山,非常出色!焦糖爆谷上灑左岩鹽,雪糕係栗米味,所以用岩鹽吊出份香甜。雪糕細棉、爆谷唔算淋,一啖爆谷一啖雪糕非常好食,可惜我太飽,戰線已經盡拉後都敵不過座山,收檔了😂但一定要試!
2021-09-09
  • afternoon  tea  set