2017-12-05 205 views
食完晚飯,想搵個地方hea...但又唔想去連鎖咖啡店咁頹,於是老公提議去飲茶!原來佢所講嘅「飲茶」唔係去茶樓果啲,而係去茶室嘆茶。估唔到尖沙咀鬧市內都有間茶室,令你可以坐低慢慢嘆。好老實,我對品茶認知唔多,但呢度嘅店員解釋得非常詳細,亦會教你沖泡方法,示範完一次之後,就會等你自己試下沖,慢活一下。悠閒地坐低慢慢咁洗茶、盪茶、置茶、高沖、低泡,然後品茶。呷一口茶,調整生活嘅節奏;品茶,應該係一種生活態度。呢度除左可以品茶,仲出售代理嘅「密雲龍」武夷岩茶及鳳凰紅茶,我地揀左二人套餐($228),有密雲龍大紅袍(雅鮮醇)及花茶(玫瑰或菊花)各一款。「品茶」不但只係在於鑑別茶嘅優劣,亦可以讓你靜心神思,領略飲茶情趣。生活百忙中泡上一壺茶,擇雅靜之處,細味品嘗,達到美的享受。工欲善其事,必先利其器。所以,首先搵下資料,認識一下茶具:茶海:盛裝泡好嘅茶,再分於小杯內。茶壺:泡茶容器,一般以陶壺為主。茶匙/茶針:前頭稍微彎曲稱為茶匙,用來將茶撥入茶壺中,亦用於將泡完茶嘅茶葉清理出來;茶針為針狀,用來疏通有時因茶葉堵塞嘅壺嘴。茶杯:顧名思義,就係飲茶嘅小杯。茶則:盛裝茶葉嘅器具。簡單5個沖茶步驟包括:

原來佢所講嘅「飲茶」唔係去茶樓果啲,而係去茶室嘆茶。

估唔到尖沙咀鬧市內都有間茶室,令你可以坐低慢慢嘆。

工欲善其事,必先利其器。所以,首先搵下資料,認識一下茶具:

茶海:盛裝泡好嘅茶,再分於小杯內。
茶壺:泡茶容器,一般以陶壺為主。
茶杯:顧名思義,就係飲茶嘅小杯。
茶則:盛裝茶葉嘅器具。

簡單5個沖茶步驟包括:
1.溫壺與燙杯
2.置茶
3.溫潤泡
4.沖熱水
5.聞香再品嘗

武夷奇茗大紅袍,毓秀鐘靈品自高

武夷茶出產密雲龍香氣持久,而雅鮮醇呢個等級嘅味道甘香兼帶少許花香,性質溫和。

所謂七泡有餘香,好嘅茶沖泡七次都仲有果種茶韻。

佐茶供應嘅茶食份量不多,特別係杏仁、核桃、杏脯、同無花果乾等乾果,同茶飲簡直絕配!

至於花茶,我地揀左菊花,菊花有清热解毒,清肝明目嘅功效;即使冇加任何冰糖粒,味道都非常甘甜!

推介呢個茶室比所有愛茶人士!