2021-06-28 134 views
今日下晝終於放晴。難得天氣好轉、當然要出街走走啦。去完海之戀DonDon同吉之島、又到咗晚飯時間。喺網上見到位於荃新天地嘅Deer Kitchen,相片見到環境優雅、食物都好靚,於是就過咗去Deer Kitchen喇。喺睇緊餐牌時,旁邊嘅$10生蠔優惠非常之咁吸睛。是日生蠔係法國生蠔,我點咗6隻。生蠔都有半隻手掌大,而且都好鮮味,$10隻確實係抵食。Galaxy Tonic:依杯係一杯Gin Tonic,再加上蝶豆花、令一杯簡單嘅Gin Tonic、染上好靚嘅紫色,好似銀河一樣,同個名好貼切。上菜嘅次序都幾洽當,食完生蠔、就上set dinner既前菜同餐湯。前菜我揀咗巴馬臣火腿芝士脆片、蜜瓜。火腿同芝士脆片嘅咸、芝士脆片嘅香脆口感、再加埋蜜瓜嘅鮮甜,三者嘅味道好配合。作為前菜,我個人認為依個係好好嘅選擇。食完前菜同餐湯,先嚟咗小食:焗明太子蟹肉酥盒。非常之香脆,而且的式小巧,一口一個嘅size,非常方便。入口除咗酥香,明太子同蟹肉嘅味道都好平衡,兩者唔會蓋過對方,依道小食做得相當出色。到咗主菜嘅香燒紐西蘭羊架伴香濃燒汁。因為怕太生,所以要咗7成熟。去到7成熟,切開就唔會有紅粉嫩嫩嫁喇

法國生蠔

Galaxy Tonic

巴馬臣火腿芝士脆片、蜜瓜

焗明太子蟹肉酥盒

到咗主菜嘅香燒紐西蘭羊架伴香濃燒汁。因為怕太生,所以要咗7成熟。去到7成熟,切開就唔會有紅粉嫩嫩嫁喇,不過入口仍然相當鮮嫩。羊架都處理得幾好,羊味香得嚟唔覺得酥。配菜加上咗較甜嘅紫薯蓉,整個主菜都好美味。
法國生蠔
Galaxy Tonic