El Cerdo📍荃灣大壩街77號地舖呢日同朋友久違地去荃灣行街,行完荃灣廣場之後,就想搵嘢食,不過荃灣廣場嘅餐廳大多數係連鎖店,所以我哋都想喺附近搵一啲有特色嘅餐廳試吓。等過馬路嘅時候,見到呢間餐廳裝修得幾有異國風情,望完餐牌又望吓OpenRice之後決定入去坐低飲杯嘢同叫啲小食試吓,估唔到會咁好食,迎嚟今年度第一間拎5粒星嘅餐廳! 💰$68 🧆炸黑毛豬火腿球 Liberian Ham Croquetas除咗睇食評見到幾乎人人都有叫呢款火腿球之外,店員都有介紹呢款係佢哋餐廳嘅招牌菜,基本上係不試不得,於是我哋就點咗一碟嚟食。一碟有四件炸火腿球,裏面嘅餡料係用咗60個月嘅伊比利亞黑毛豬火腿粒整成,味道非常香口。火腿球表面炸得好香脆,調味亦較濃好惹味,加埋上面嘅蛋黃醬一齊食,有啲似食緊西班牙風味嘅炸章魚小丸子!呢款我同朋友都覺得係必點嘅,唔好睇佢得四嚿好似好少,其實都好飽肚㗎! 💰$108 🦐🥖鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 Gambas Pil Pil我哋另外叫咗呢款大蝦tapas嚟食,想碟嘅時候鐵板燒得好熱,所以啲油同醬汁燒到咋咋聲,店員同我哋講可以用跟碟上嘅麵包點汁,夾埋啲蝦一齊食。呢個菜式
El Cerdo
📍荃灣大壩街77號地舖

💰$68 🧆

💰$108 🦐🥖
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 Gambas Pil Pil
我哋另外叫咗呢款大蝦tapas嚟食,想碟嘅時候鐵板燒得好熱,所以啲油同醬汁燒到咋咋聲,店員同我哋講可以用跟碟上嘅麵包點汁,夾埋啲蝦一齊食。呢個菜式真係好出色,一個細細的鐵板裏面裝咗八隻大蝦,就算咁高溫煎住上碟,啲蝦都仲係非常彈牙,唔會過熟,讚!蒜蓉片同辣椒令到佢嘅口味昇華,睇落好似好多油,但其實又一啲都唔油膩,食落都有好正宗嘅西班牙菜味道啊!

💰$78 🍳
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 Classic Tortilla of Potato, Egg & Onion
另一款好多人都有點嘅菜式就係呢款西班牙奄列喇,上枱嘅時候仲以為係甜品黎添,點知原來係用蛋、洋蔥、薯仔組成嘅奄列。一上枱我同朋友都忍唔住要影個story,一切開啲薯仔同餡料就流晒出嚟,非常適合打卡!除咗睇得之外,呢款奄列唔會過鹹,味道偏清淡,夾埋其他菜式一齊食,啱啱好!

佢嘅薯仔粒唔會過硬過淋,流質嘅內餡加厚實嘅蛋一齊食真係好夾,最重要係加少少放喺上面嘅蛋黃醬嚟食,滋味滿分!

💰$65
覆盆子味飲品 🍹
我哋叫咗兩杯嘅飲品,而呢杯raspberry mocktail真係出乎意料之外咁好飲!佢加咗檸檬汁同雪碧咁調出嚟,睇落顏色鮮艷,飲落仲非常清新添!朋友話呢杯飲品真係好特別,係佢喺第二度未試過嘅口味,讚口不絕!

💰$65
提子味飲品 🍇
而另一杯就係提子汁,味道有少少似黑加侖子汁,相比之下就冇咁突出,但都好飲嘅!

埋單我哋食咗四百幾蚊,午市嚟講,荃灣當然有更經濟嘅選擇啦,但係食到咁有特色嘅餐廳,環境舒適,店員友善,再加埋嘢食咁用心製作,唔俾五粒星真係講唔過去,大家去開荃灣如果想食好味嘅西班牙菜,都可以試吓呢間餐廳!
  • 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
  • 傳統洋蔥薯仔西班牙奄列