2023-10-06
我最近去咗中環嘅何蘭正,餐廳嘅菜式創新,每一道菜都有獨特嘅風味同搭配。首先,我試咗佢哋嘅24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯,配上日本溫泉蛋同大豆芽。叉燒煮得入味,配上蛋汁同豆芽,味道更加豐富。另外,佢哋嘅韭黃爆炒本地靚鮮魷同日本北海道刺身級帶子都好特別。魷魚鮮嫩多汁,帶子鮮甜鮮美,搭配上XO醬牛油同日本稻庭粗烏冬,味道更加出色。甜品一定要試試佢哋嘅雞蛋仔格子鬆餅,配上中式年糕同特濃黑芝麻白朱古力風味忌廉同焦糖香蕉,再加上奶茶雪糕,絕對係一個令人欲罷不能嘅組合。最後,我試咗佢哋嘅招牌飲品鴛鴦,就係伯爵奶茶加咖啡。呢杯飲品有一種獨特嘅香濃味道,伯爵奶茶同咖啡嘅結合,令味道更加豐富。另外,佢哋嘅橙香咖啡梳打都好特別,有一種清新嘅口感。呢間理餐廳真係值得一試,佢哋嘅菜式創新獨特,味道出色。如果你鍾意試新嘅食物,一定要嚟試下喇!
首先,我試咗佢哋嘅24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯,配上日本溫泉蛋同大豆芽。叉燒煮得入味,配上蛋汁同豆芽,味道更加豐富。 另外,佢哋嘅韭黃爆炒本地靚鮮魷同日本北海道 刺身級帶子都好特別。魷魚鮮嫩多汁,帶子鮮甜鮮美,搭配上XO醬牛油同日本稻庭粗烏冬,味道更加出色。
最後,我試咗佢哋嘅招牌飲品鴛鴦,就係伯爵奶茶加咖啡。呢杯飲品有一種獨特嘅香濃味道,伯爵奶茶同咖啡嘅結合,令味道更加豐富。 另外,佢哋嘅橙香咖啡梳打都好特別,有一種清新嘅口感。