2011-03-16 352 views
灣仔酒吧街有不少提供lunch既酒吧,是日同朋友倆,試下呢間有得reserve食雞邊個部份既無骨海南雞飯,而且,仲係菲律賓式既海南雞飯。 一向都喜歡啖啖肉既我,多數都點雞胸,既然無骨,當然點雞髀啦! 海南雞飯 :朋友點了雞胸,肉質係滑同唔"un",我點既雞髀當然一樣都係咁滑同唔會"un" 啦! 不過,雞胸既件數就比雞髀多d~~ 而配海南雞既醬汁有三款,包含港式燒味既蔥油,仲有薑蓉,同埋酸辣汁。當中既蔥油不用多說,聽落仲有d怪…而薑蓉,就無味道… 剩下只有那個酸辣汁,雖然叫酸辣汁,但帶甜,唔夠酸,唔夠野味。不過,與一般既海南雞醬汁不同,值得一試。 而個雞油飯則太油,份量對一般女仔而言,算係偏多。加上飯質偏林,令整體水平下降。餐飲:比較特別既係有得添飲,無論你叫凍檸茶定可樂;雖然係細細杯,但店員會不時幫你加滿個杯。總括而言:海南雞既做法,好難令雞肉整"鞋";所以大多以個雞油飯同海南雞醬汁去決高低!呢度既海南雞除左去骨外,仲可以點明要髀,仲要胸髀同價!係一個優點。 雖然個飯較油,但個海南雞醬汁都幾特別,與泰x雞果種酸辣口味係兩回事,值得一試。

海南雞飯 [雞髀,去骨]:朋友點了雞胸,肉質係滑同唔"un",我點既雞髀當然一樣都係咁滑同唔會"un" 啦! 不過,雞胸既件數就比雞髀多d~~
無骨雞髀海南雞飯

2011-03-08
$65 (Lunch)
無骨雞髀海南雞飯