2018-09-09 123 views
蔡瀾Pho可算是近期中环話題新餐廳, 較早前好多雜誌都比較佢同幾間出名越南過江龍生牛肉河。 今天晚飯時間終於经過, 點都要入去親身試吓先。 個friend喺中環放工, 我哋約好六點鐘入去踩場。場內裝修簡潔有東南亞嘅風味, 啲餐具全部特別訂造, 仲有蔡生嘅肖像添。喺餐牌上見河粉可以隨意添加, 非常貼心, 唔使擔心唔飽肚。 所以每款上枱嘅時候都見河粉嘅份量唔會好多, 需要先添加咁樣反而減少許多浪費。特別牛肉湯河粉$128個湯 呈現深褐色, 清澈得嚟 味道鮮甜而且 有層次, 唔會好咸。 好香芫荽嘅味道。 佢唔會放好多嘅洋蔥絲, 坊間好多越南河 每次夾起河粉時都有大量洋蔥絲, 非常搶味。生牛肉浸到粉紅色呈半生熟狀態, 非常嫩滑。 其他材料還有牛丸爽滑彈牙, 牛筋 ,牛柏葉, 牛腩牛筋牛展銅錢牛鞭花, 果然豐富而且味道唔錯啱曬牛魔王!不得不提佢嘅配菜-芽菜 都係精挑細選, 條條都粗壯肥大, 冇嗰種生澀味, 又甜又juicy。 河粉方面, 亦冇之前網上評語咁差, 又碎又腍。 相反好滑又冇斷開。 湯同粉嘅比例其實啱啱好。 話梅青檸梳打$28碧綠色令人感覺冰涼, 薄荷葉嘅味道稍重, 反而唔太飲到話梅

個friend喺中環放工, 我哋約好六點鐘入去踩場。

特別牛肉湯河粉

特別牛肉湯河粉$128

話梅青檸梳打

話梅青檸梳打$28
碧綠色令人感覺冰涼, 薄荷葉嘅味道稍重, 反而唔太飲到話梅嘅味道。

汽水$12
定價親民喺隔離翠X 都唔知唔得啦。

香芒凌波魚米紙卷

香芒凌波魚米紙卷$48
一啖咬落食到好香甜嘅芒果蓉, 仲有寧波炸魚紅蘿蔔絲, 菜絲餡料, 口感豐富個汁醬都非常認真。

黃金蝦扒

黃金蝦扒$78
炸工唔錯, 好乾身冇咩油剩喺底, 蝦餅肉彈牙可口, 再蘸上甜酸醬汁, 非常美味。

香茅烤豬頸肉春捲撈檬

香茅烤豬頸肉春捲撈檬$68
呢個撈檬一向都係我嘅至愛, 尤其夏天唔想食熱辣辣嘅河粉。 所有菜絲切到好幼細, 酸蘿蔔絲特別入味, 炸春卷又脆又juicy, 仲有覺得香噴噴嘅豬頸肉, 一口肉一口檬粉加上蔬菜,啖啖滋味。

檬粉唔係透明嗰種,係白色幼身, 冇咁容易斷而且有少少 口。 成個配搭都非常認真, 絕對加分。

越南法棍三文治

除咗粉麵我哋都要試下 "越南法棍三文治$28"。 法包外脆,非常有口感, 裏面餡料有啲醃得辣辣地嘅肉, 同發包幾夾。 個包膠硬身同埋趣, 唔會比材料弄到變形。

估唔到名人效應 除咗有人氣都有好嘢食推介, 食物質素 真係唔錯 而且價錢唔貴又冇加一, 或者講係好啱自己食同口味。 店員招呼亦非常殷勤, 坐落於中環超旺地段,難怪長期都滿座。

個friend都話下次經過中環心思思又會入去食個河粉。
特別牛肉湯河粉
香芒凌波魚米紙卷