2020-05-29
之前去北海道旅行,食過好好味嘅布丁燒,一直好懷念😭 家陣唔知幾時再有得旅行......好彩葵芳原來有間專賣燒布丁嘅黃店!!!一放假就立即去幫襯~!😝 布丁燒唔同一般布丁,主要由焦糖、雞蛋布丁,同芝士蛋糕三層組成,令人可一次過食均唔同嘅甜品質感,味蕾大滿足! 除咗招牌嘅5款燒布丁,店家仲會推期間限定口味~選擇多多~ 呢度嘅布丁燒有好多口味,今次我就order咗招牌嘅椰爺布丁燒、限定嘅焙茶布丁燒~❤️ 我覺得兩隻燒布丁,椰子味會較清香,食時有少少椰絲,爽爽地嘅口感好得意~而焙茶味就較濃郁,茶味好出,微微帶苦,茶控應該會好鍾意~真係各有各正 😋 不過,不得不讚,佢哋嘅燒布丁質感超正,拍得住日本食到嘅質素! 芝士蛋糕好綿密,布丁則好細滑,加埋濃濃嘅焦糖,每一層嘅質感及味道都唔同,但食上口就完美融和~處理得好好! 😋 不過,佢哋嘅燒布丁一個大約40蚊個,第一下睇到個價錢,都會覺得唔平,但原來佢哋會用北海道Cream Cheese整芝士蛋糕,椰子又會採用新鮮嘅泰國椰青,焙茶或抹茶粉又日本直送...等等,加上繁複嘅製作功序,一分錢,一分貨,食物質素絕對對得住價錢。 鍾意燒布丁嘅朋友,一定
左:椰爺布丁燒、右:限定嘅焙茶布丁燒
鍾意燒布丁嘅朋友,一定唔可以錯過!