2016-06-19 2028 views
蒸海鮮都有一段熱潮,但每每約食飯都好似食唔厭,成日都想食,可能因為蒸完唔熱氣之餘,菜餚保持原汁原味既自家味道,而且感覺好似食多左都無有怕,所以今次黎潮福食,因為可以小菜+蒸阿拉斯加蟹😋來慶祝父親節! 之前係第二度都食過阿拉斯加蟹,果次第一次係香港食,估唔到好食到咁 而本住試其他店既心態,又因為見到呢張廣告,就㨂潮福食。張poster無花無價,圖片同實物一樣,足3斤半,去相 1. 蒸阿拉斯加蟹 $488 點完菜掛住吹水、飲啤酒,無影到它生au au個樣,睇睇成塊面咁大既蟹蓋,就知它貨真價實。落左order後,劏完係正面前蒸,15分鐘就有得食!一開蓋好香蟹味,海水味,店員姐姐話唔使點任何醬架啦,就咁食番它既原味、海鮮味 正!d肉多到 食一節腳已經有平時3、4條倪蟹柳既重量。而且啖啖肉、鮮甜既味道、feel到食好野果種為食感,好幸福呀!上次食6斤半既腳係原條上,長過前手臂,好funny咁玩完影完先食。今次劏開哂一節節,又幾方便喎,起碼唔使煩,慢慢食完一節再一節 爸爸讚不絕口,勁like它肉厚又多,連味道都十足,比100分它。👍🏻👍🏻👍🏻2. 白灼海蝦 $448 千其唔好試,落單時店

1. 蒸阿拉斯加蟹 $488

正!d肉多到

2. 白灼海蝦 $448

千其唔好試,落單時店員姐姐已講明係海中蝦,$28/両,即係$448/斤,爸爸話好肚餓,係都要叫,好吧!😑😑

見到碟蝦,其實唔多相信它足一斤,數落20隻都無,數量還算,質量好都接受,弊在它唔新鮮,腥腥地之餘,肉係唔彈、唔爽身的
,以4百幾蚊食左呢碟野,好唔合格

3. 沙薑豬手

正呀,等食時候叫埋呢碟,因為凍食,即叫即到。個汁好惹味,同冰鎮豬手好match,得!豬手本身整得好爽,好淋,凍食唔會似食橡筋咁,推薦

4. 生劏龍𧄌兩味 $298

-碧綠炒球

我地揀左西蘭花炒,夠鑊氣,魚塊煎到少少燶、脆,連醬汁炒西蘭花,好惹味。魚肉本身都新鮮同大塊,有肉地☺️☺️成個餸連伴菜幾條䓤都好味。

-生炆頭腩

龍𧄌二食係炆餸,用我最愛既支竹炆,呢道餸其實係支竹炆火煵,再加埋龍𧄌,好男人既餸,我一向麻麻肥豬肉,只食左魚肉+支竹,濃濃既醬汁用黎送飯,好味道😋😋

6. 椒鹽焗鮮魷 $85

爸爸想食腰果蝦仁,但無腰果,轉食呢個椒鹽魷魚😊我揀既🤗見到層粉漿咁薄皮,皮下可以見到魷魚,就知整得好野
食落脆bo bo,內裏既新鮮魷魚,擺明係天富羅,但呢度無乜油,唔通真係焗都有呢個效果😆呢味椒鹽魷魚一絕!

整體潮福既廚師既小菜功夫勁,今晚咁多樣餸都好得,食完完全無口喝,而且店員姐姐好勤力斟茶、斟酒、換碟,比個like阿肥姐姐。惟一係清潔度不足,厠所不甚乾淨。除左以上,仲推薦大家去食佢既冬瓜盎,或$128兩味set,抵食到震
2016-06-15
$350 (Dinner)
Celebration
Father's Day