2016-06-15 720 views
自從食過蒸氣海鮮之後,就成日都好想再食,念念不忘蒸完海鮮既鮮味,所以今日又去左食蒸氣火鍋。有蒸氣位於天文臺圍,門口泊左好多私家車,好多人特登揸車黎食,感覺上呢度私穩度都比較高。見到好多明星既相片,原來都幾多明星黎食。入面有卡位及圓枱,我地被安排坐卡位,都幾舒適。入面冇乜油煙味,亦乾淨整潔。另有一個海鮮區,放有當日新鮮的海鮮供客人選擇。有蒸氣只開業不久,主打海鮮,私房菜同石鍋,營業時間去到凌晨三點。每個月都有唔同嘅神秘優惠,只要係Facebook打卡就可以得到,而今個月就係送黑松露蒸蛋。招牌拔絲咕嚕肉比一般咕嚕肉較軟身,感覺炸粉不多,入口酸酸甜甜,而且咕嚕肉全部已拆骨,吃起來很方便,拔絲與咕嚕肉分開兩層,外層微脆,入面啖啖口,怪不得叫招牌菜。先挑選蒸氣鍋底,揀咗南瓜滑雞粥做底,首先將材料放係鍋底,到蒸完所有海鮮,粥底就熟曬喇,而上面蒸完既海鮮,所滲出既海鮮汁會經蒸氣洞流入粥底入面,令到粥底都有海鮮嘅精華。黑松露蒸蛋蒸蛋係餐廳送既,蒸左幾分鐘就熟透,之後上面再放上黑松露醬,蒸蛋入口很滑,蛋味不算很濃,但沾上黑松露醬後,令到軟滑間再帶有黑松露味。海中蝦上枱時蝦仍然識郁,蒸完蝦肉亦好彈牙,蒸氣
見到好多明星既相片,原來都幾多明星黎食。
黑松露蒸蛋
黑松露蒸蛋
海中蝦

上枱時蝦仍然識郁,蒸完蝦肉亦好彈牙,蒸氣火鍋的海鮮原汁原味,完全不需要加任何調味料。
花甲

細細粒既花甲,蒸一會兒便開蓋了,粒粒鮮味無窮。
沙包蜆

蜆肉很新鮮,而且很大粒,入口帶少許咸水味,咬落亦很爽口,比花甲更好吃。
蟲草花蒸鮑魚
蟲草花蒸鮑魚

採用南非鮑魚,上面鋪滿蟲草花以作提味,吃蟲草花可以滋補一下,而鮑魚蒸後不會很韌,又沒有縮小,吃落去很厚實
日本大元貝

上面鋪滿蒜蓉以及辣椒,入口有點辣,需撥開辣椒才吃到,元貝的肉很肥美彈牙,而且蒜蓉令其變得很惹味,底下的粉絲吸收了扇貝的精華,吃下亦有一陣鮮味。
蒜蓉絲蒸蟶子

蟶子以蒜蓉調味,蒸煮時間剛好,令蟶子不會變韌,入口可吃到蟶子的鮮味。
花心蘿蔔釀蝦膠
新菜式: 花心蘿蔔釀蝦膠
蘿蔔切成心型好有心思,蒸完既蝦膠彈牙爽口,但個人感覺同蘿蔔唔太夾,試過就好。
芝士流心蒸肉餅
新菜式: 芝士流心蒸肉餅
真正做到流心效果,一切開芝士便湧出來,甜甜的肉餅應該配一碗白飯,有創意的菜式不過定價有點高。
南瓜滑雞粥

吃完海鮮終於可以吃粥底,上面蒸完既海鮮所滲出既海鮮汁,會經蒸氣洞流入粥底入面,令到粥底都有海鮮嘅味道,因為粥底吸收了海鮮的精華,味道很鮮甜,火鍋火候夠,令到粥底很綿,非常好吃。
Other Info. : 餐廳有專人調教蒸海鮮時間,每種海鮮都有規定蒸既時間,大家可以一面傾計一面食野,而唔需要擔心唔識煮,而浪費左新鮮嘅海鮮。石鍋溫度可達致120度,即使掂到鍋邊也不熱,不用擔心會被燙傷
Type of Meal
Dinner