要講到想去日本必食既食物,壽喜燒都應該係其中一樣。好可惜既係次次去親日本既行程都夾唔岩食壽喜燒。幾經辛苦,終於係香港搵到間食壽喜燒的餐廳。一坐底望落桌墊右下角印有Mr steak既Logo,就知道牛肉來源唔差,因為Mr Steak專做開Steak House同食和牛,所以就有D信心!餐廳主打壽喜燒丶涮涮鍋同埋蒸籠。唔洗問呀歸,我就當然點左個壽喜燒食啦,而且因為唔鍾意A5太強烈既脂肪,所以點左A3和牛。頭盤三小碟,左起分別係南瓜山芋漬丶南瓜豆腐丶醬汁燒東風螺。味道正正常常,冇驚喜冇失望。A3和牛到!雖然只係A3,但係牛脂既分佈都非常之靚!脂肪同牛肉比例大約都有6:4至7:3,算係岩我口味!每個套餐除左肉之外,當然要平衡番食菜啦!D菜用黎爽牛油同牛汁之後會好食好多!先落洋蔥同埋牛脂肪爆一爆,令到香味出黎,之後就落肉啦!因為要求3成熟,所以每邊肉都係煮左幾秒就食得!加埋個蛋汁真係爽!牛肉3成熟超嫩滑,唔會食到好膩既牛油口感。配上蛋漿,又香又軟又軟,的確幾好食!D菜吸哂D牛肉汁同油,都係好食到不得了!食到最後,當然要整番個烏冬增加番D飽肚感啦!到最後,加埋個北海道牛乳布丁,呢餐牛宴就完左啦!老
A3和牛
先落洋蔥同埋牛脂肪爆一爆,令到香味出黎,之後就落肉啦!
因為要求3成熟,所以每邊肉都係煮左幾秒就食得!
D菜吸哂D牛肉汁同油,都係好食到不得了!

食到最後,當然要整番個烏冬增加番D飽肚感啦!
到最後,加埋個北海道牛乳布丁,呢餐牛宴就完左啦!

老老實實,味道係幾好食既,但係一位要成600蚊鬆D,價錢定位的確有D貴!
2017-08-30
$600 (Dinner)
A3和牛