2021-05-16
為咗慶祝朋友生日,專登去觀塘買Holam同佢慶祝,自己就順便買幾件食下,今日嘅藉口就係要用甜品黎開始呢個美好嘅5日長假期 🥳 其實都唔洗多介紹,已經第n次食,又好食又唔貴!🍵焙茶 $38印象中好似第一次食杯茶味🧐 果然冇令我失望,Holam啲茶味千層蛋糕都好濃,cream又滑又唔會太濟!攞到返去有少少溶溶地🥲 但係都忍唔到口,再雪返凍佢,直接啪咗成件😂 下次會再嗌!😋☕️伯爵茶 $38伯爵茶味世界第一!😋次次都一定嗌👍🏻真係冇嘢需要多講。茶味濃,Cream好滑,唔濟,唔會過甜🥰 本身唔係一個鍾意食伯爵茶味嘅人,食蛋糕或者甜品嘅時候都唔會揀呢隻味。唯獨食Holam先會嗌,仲要不停番兜。小插曲:whatsapp落訂嘅時候個腦忽咗,想嗌伯爵茶但係唔小心嗌咗烏龍味(都好好食)。走咗之後先發現自己嗌錯咗,但係返到去打開個盒發現pack咗伯爵茶俾我🤣 巧開心!🥳☕️Tiramisu $38個樣望落超靚仔😍 由落訂嗰刻已經超級期待,但係好失望 😩 中間夾咗啲手指餅,上面都有tiramisu必須有嘅朱古力粉,但係啲cream就整得好唔似😭 食落一啲mascarpone味都冇😔 感覺好似食緊原味加啲朱古力粉
🍵焙茶 $38
☕️伯爵茶 $38
☕️Tiramisu $38
個樣望落超靚仔😍 由落訂嗰刻已經超級期待,但係好失望 😩 中間夾咗啲手指餅,上面都有tiramisu必須有嘅朱古力粉,但係啲cream就整得好唔似😭 食落一啲mascarpone味都冇😔 感覺好似食緊原味加啲朱古力粉咁。
🌰栗子 $38
超愛食栗子嘅我覺得呢個就麻麻地。栗子味可以再濃啲,但係都味去到好似Tiramisu咁失望嘅!都係下次唔會再食嘅一款😣
🥭6寸原個芒果 $240
同場加影多一隻芒果味。朋友生日蛋糕買咗原個流心芒果味。有啲芒果肉同埋芒果醬。冇芒果嘅地方冇味咁濟🤯 朋友覺得有芒果就還可以,但係我自己覺得有芒果都十分麻麻地😵 因為芒果同芒果醬集中喺中間,邊邊位冇味,一細件咁食應該都ok,原個買就... 🤢 (一黎到2分鐘ko咗個蛋糕,影相嘅機會都冇😂)
環境質素:🌕🌕🌗 (等lift真係等到2046...)
食物質素:🌕🌕🌕🌖
CP值:🌕🌕🌕🌕
回頭指數:🌕🌕🌕🌕
呢餐係:「雖然某部分有少少失望但係都係好滿足」嘅一餐
雖然review得唔係太多餐,係第一次俾咁高評價嘅嘢食。Holam都好似已經食咗好耐,真係對佢不離不棄😂。其中一個原因係即使佢依家紅咗,都冇乜加價,唔會細件咗孤寒咗,最緊要係服務態度冇差到!!👍🏻 自己最推薦都係茶味(尤其係伯爵茶),奶蓋烏龍印象中都好味!唔鍾意茶嘅話,其他口味有曲奇,阿華田,香芋嗰啲都ok架!身邊好多人會覺得「依家冇得食LadyM,食Holam黎代替啦」。我就覺得即使LadyM有得食,我都會揀Holam。性價比高又好味,仲要黃店,仲有咩好講喎!😋