2016-12-21
又到聖誕, 一班朋友狂歡一晚的好時機目前各人都為交換禮物, 預訂聖誕大餐作好準備網上訂購十分方便, 即使自取或送貨, 食物質量往往要入口才知道而season plus是除了出售急凍, 大數量預定及聖誕餐外, 還設有堂食, 價格跟正出售的所有貨品都一樣,那就不怕"唔岩食"情況出現位於工廈第二期地庫, 由觀塘地鐵站走到店址大概三至五分鐘落一層樓梯就到, 首先會看到左邊是凍櫃, 有各刺身, 凍肉, 酒類及飲料右邊是擺放紅白酒的現貨, 感覺就像個酒窖我們被安排到較入位置, 私人度較高首先急不及待向生蠔埋手, 分別有五種。除了愛爾蘭之外, 其他每款我地都每人一隻進食次序: 南非Gigas Oyster > 法國瑪皇蠔 Majestic > 法國黑珍珠 Black Pearl > 西班牙Arousa Oyster南非Gigas Oyster大隻而超級creamy, 肉厚飽滿, 好甜法國瑪皇蠔 Majestic帶子位甜度高, 清新海水味, 回甘味特濃, 很爽口法國黑珍珠 Black Pearl海水味濃,帶甜, 蠔味較重, 層次分明, after taste 強烈, 回甘味令
目前各人都為交換禮物, 預訂聖誕大餐作好準備
還設有堂食, 價格跟正出售的所有貨品都一樣,
那就不怕"唔岩食"情況出現
位於工廈第二期地庫, 由觀塘地鐵站走到店址大概三至五分鐘 落一層樓梯就到, 首先會看到左邊是凍櫃, 有各 刺身, 凍肉, 酒類及飲料
右邊是擺放紅白酒的現貨, 感覺就像個酒窖 我們被安排到較入位置, 私人度較高
首先急不及待向生蠔埋手, 分別有五種。
除了愛爾蘭之外, 其他每款我地都每人一隻
南非Gigas Oyster
大隻而超級creamy, 肉厚飽滿, 好甜
法國瑪皇蠔 Majestic
帶子位甜度高, 清新海水味, 回甘味特濃, 很爽口
法國黑珍珠 Black Pearl
海水味濃,帶甜, 蠔味較重, 層次分明, after taste 強烈, 回甘味令人一試難忘
西班牙Arousa Oyster
最大隻, 很肥美, 蠔味最重, 肉質爽彈煙靭, 味道甘甜
食蠔其間不能遺忘以美酒相伴
由於不喜歡太濃酒精味, 所以我們選了較甜, 果味重的白酒Riesling
Germany Thmous
甜度高, 易入口, 陣陣荔枝果味
拼盤上所有海鮮都是熟食, 不過是冷盤, 是個環球海鮮冷盤
有一隻法國麵包蟹, 半隻波士頓龍蝦, 加拿大翡翠螺2隻, 愛爾蘭2隻, 智利藍青口4隻, 以及4隻美國熟蝦
法國麵包蟹, 鮮甜多膏
分別有三種火腿: Salami/ Prosciutto Ham/ Parma Ham, 都是18個月!
而是機切不是手切, 咸度減低.
一款芝士: 巴馬臣芝士, 較咸, 送酒一流
一邊談天一邊嚐酒等主菜, 這一道併盤絕對是佳選
主菜會有新鮮沙律菜(配黑醋汁)及脆薯角, 薯仔味很濃
澳洲M5和牛肉眼12oz (半熟)
牛味較輕, 但脂肪均勻而且肉質鮮嫩
兩邊煎香鎖緊肉汁, 不感油膩
細細件, 肉質鬆軟, 羊味中和
立刻結帳, 原來沒有加一收費, 絕對是可試真啲再入手