2021-11-02
如果你鍾意食蠔,好應該嚟呢度試吓喇,我就十分喜愛生蠔,每年都食好幾十隻😁,個人認為蠔最緊要係新鮮,其次就係產地。每年9-4月都係食蠔嘅季節,咁啱睇到網上介紹呢間餐廳嘅老闆會親自去產區試食同揀貨,而且會每日新鮮返貨,估計品質應該有保證。今日中午去開銅鑼灣就一於順便試吓。餐廳裝潢高雅,餐枱間隔有距離感唔會同隔離枱好迫,我哋坐近窗口位置更添空間感,環境係十分舒適👍。見原來有每日精選指定生蠔$10/隻😮😮😮今日精選係愛爾蘭蠔,叫咗半打試吓先😋。蠔嚟到有少少失望,因為比較細隻,不過$10有即開生蠔仲想點😂😂,但味道真係幾好,清甜唔會好鹹,肉質爽脆,帶微微青瓜味道,跟本唔雖要落任何檸檬、cocktail 醬汁,朋友本身唔好生蠔都可以連吞兩隻😂仲讚好鮮甜添👍主菜叫咗lunch set,原來湯飯同沙律係自助吧,食幾多攞幾多!石燒牛舌心同牛板腱,原來200g都幾大件,上枱大約4-5成熟,自己控制生熟情度,加少少鹽同黑椒已經好好食,牛舌心就好嫩一啲都唔會韌,有油香,但食到尾就覺得有啲膩;牛板腱,有肉香肉質又軟熟,非常之good!最後仲加咗客焦糖燉蛋伴雪糕,擺盤精美,燉蛋係意料中嘅味道,但個雪糕有驚喜,係r
最後仲加咗客焦糖燉蛋伴雪糕,擺盤精美,燉蛋係意料中嘅味道,但個雪糕有驚喜,係rum酒味,同燉蛋好夾,兩樣一齊放入口味道提升,以為食緊第二樣 甜品,驚喜驚喜!😋