2020-03-26 3964 views
One Little Room 由攝影師 Eddie 經營,偉業街呢間舖已經係第四代,由第一間喺觀塘工廈入面嘅 Latent Image by Eddie Chan,到第二,三間嘅紅磡同觀塘海濱店,我都有食過,印象最深刻始終係第一間,因為當時間店係集 cafe 同 studio 於一身,一邊歎啡,一邊欣賞攝影作品,非常好 feel ❤️。偉業街店沿用紅磡店嘅裝修風格,牆身貼滿金庸作品,天花板吊住好多書籍,成間店非嘅裝修好有特色。除此之外,店外玻璃亦貼咗好多自舊年六月以來嘅珍貴新聞照片,張張有血有淚,吸引唔少人駐足欣賞。呢度最多人食嘅肯定係西班牙蛋餅,有傳統同三文魚兩款,我比較鍾意食傳統,因為最能夠食出薯仔嘅香味。蛋餅上枱時非常新鮮熱辣,面頭烘得燶燶哋好似有啲乾,切開咬一口,估唔到入面咁 juicy。蛋餅主要材料包括芝士,蛋,薯仔,煙肉,甜椒,洋蔥,蘑菇,煙三文魚等,味道豐富,口感更豐富👍。我超鍾意食 Parma Ham,所以又叫咗個羅勒醬巴馬火腿意粉,雖然 Parma Ham 偏鹹,羅勒醬味道亦頗濃,可惜個意粉煮得比較淡口,如果落多少少鹽就更加好啦😂。當晚晚餐嘅甜品係熱情果蛋糕,味道偏酸

當晚晚餐嘅甜品係熱情果蛋糕,味道偏酸,係我鍾意嘅口味。我一邊食,一邊細閱牆上面嘅神鵰俠侶,成個人當堂充滿文化氣息😌。