2021-07-05
平時都好少出街買野飲,不過今日實在係太熱同太渴,所以買左一杯凍飲嘆下先,就不如入黎鴨巴甸街大斜路呢間蜜滋麻美。呢間蜜滋麻美個名好特別,飲品包括黑糖珍珠鮮奶系列,經典奶茶,頂級手採茶,現磨手工豆漿。可以再加配料如黑糖珍珠,芝士奶蓋,芋泥等,又可以選冰度同糖度。Size分500ml既小同700ml既大。黑糖珍珠鮮奶系列好似係招牌,所以我同同行友人就一人一杯。友人獨愛芝麻黑糖珍珠鮮奶,而我就貪心啲,叫左花芝黑糖珍珠鮮奶,即花生同芝麻都有,比淨芝麻貴$2。收銀枱上面有塊牌介紹呢度既黑糖珍珠鮮奶系列,係一杯有齊五層豐富口感既飲品,最底係手炒黑糖配手工製作珍珠,上面係鮮奶,中間係冰塊,然後就係鮮奶油,最上面係黑糖粉,同埋可以自己揀既手炒花生同芝麻,或者抹茶,可可。花芝黑糖珍珠鮮奶 (左)$38 + 芝麻黑糖珍珠鮮奶(右) $36服務員首先係入面整好下底幾層,然後係我面前加最頂既黑糖粉,手炒花生同芝麻。份量多到滿瀉,完成後服務員當然抹乾净先俾我地。餐牌有教點飲,先用吸管輕輕攪開沉底既黑糖大概十五次左右,然後先由最下層往上層飲,之後再將上層奶蓋同黑糖向下攪。我叫左少糖,所以就算第一啖只係攪開少少,大部
餐牌有教點飲,先用吸管輕輕攪開沉底既黑糖大概十五次左右,然後先由最下層往上層飲,之後再將上層奶蓋同黑糖向下攪。我叫左少糖,所以就算第一啖只係攪開少少,大部分飲嘅都係黑糖,都唔覺過甜。珍珠份量超多,飲到最後都仲有好多,真係食極都有,而且極度有嚼勁,正!冰嘅份量唔可以減,不過我大概隔咗十幾分鐘之後先飲都冇溝啖。鮮奶好滑,奶油唔覺太膩。重點係花生同黑芝麻真係好香,仲食到少少香脆花生同芝麻口感,飲完成杯好似食咗甜品咁。有得飲又有得食,呢個價錢唔貴!
仲有膠袋放好兩支嘢飲,個蓋都吸到實哂,完全冇漏。
我個杯花芝黑糖珍珠鮮奶