2021-10-05
過左中秋天氣都仲係好熱,今日又熱又渴,係中環個頭就醒起呢間鴨巴甸街大斜路嘅蜜滋麻美,上次試過黑糖珍珠鮮奶系列,好好飲。蜜滋麻美飲品包括黑糖珍珠鮮奶系列,經典奶茶,頂級手採茶,現磨手工豆漿,仲新出左甜品,即係傳統手工嫩仙草冰。飲品size分500ml既小同700ml既大。可以選冰度同甜度。又可以再加配料如嫩仙草,蜜紅豆,燕麥,粉圓,花生,芝麻,奶霜,花芝,芋頭,紫薯,芝士奶蓋。今日一於試吓新嘅傳統手工嫩仙草冰先。超級綜合嫩仙 $48傳統手工嫩仙草冰即係嫩仙草基底搭配黑糖刨冰,有6款唔同口味揀。第一次食嫩仙草冰,梗係揀超級綜合嫩仙,貪佢乜配料都有,可以乜都試吓先。餐牌寫明配料有蜜紅豆,燕麥,芋頭,紫薯,花生,粉圓,嫩仙草。係店長推薦。可揀正常冰,少冰,走冰。我叫左少冰同少甜。甜品用一大隻紙碗放好,再用特製紙條封口,之後再用膠袋裝住,返到去完全無漏。店員仲跟左一隻膠叉比我,膠叉係獨立包裝。首先主角沉底嘅嫩仙草超滑溜,味道冇平時涼粉可能帶有嘅苦味,食落感覺好健康,份量亦唔少。紫薯蓉顏色好吸引眼球,成個球咁唔易散開,要自己搞鬆,質感綿密而味道唔會過甜。另外有好多芋頭蓉散落喺碗各方。沉底都有好多極
今日一於試吓新嘅傳統手工嫩仙草冰先。
超級綜合嫩仙 $48
首先主角沉底嘅嫩仙草超滑溜,味道冇平時涼粉可能帶有嘅苦味,食落感覺好健康,份量亦唔少。紫薯蓉顏色好吸引眼球,成個球咁唔易散開,要自己搞鬆,質感綿密而味道唔會過甜。另外有好多芋頭蓉散落喺碗各方。沉底都有好多極度有嚼勁嘅珍珠,同好多唔過甜嘅粒粒紅豆,配搭無味既刨冰同甜度適中既黑糖,口感味道豐富,集嫩滑嘅嫩仙草,綿密嘅紫薯,有嚼勁嘅珍珠於一身,而唔會係一味死甜,如果燕麥同花生更出就一流啦。份量都幾大兜又足料,食哂成碗好飽,呢個份量唔貴。
上次試過花芝黑糖珍珠鮮奶,今次我介紹左俾同行友人一試,我又偷飲左少少。
收銀枱上面有塊牌介紹呢度既黑糖珍珠鮮奶系列,係一杯有齊五層豐富口感既飲品,最底係手炒黑糖配手工製作珍珠,上面係鮮奶,中間係冰塊,然後就係鮮奶油,最上面係黑糖粉,同埋可以自己揀既手炒花生同芝麻,或者抹茶/可可。
花芝黑糖珍珠鮮奶 $38
服務員首先係入面整好下底幾層,然後係我面前加最頂既黑糖粉,
再加手炒芝麻,
最後加手炒花生就搞掂。
手炒芝麻同花生份量多到滿瀉,完成後店員當然將個杯抹乾净先俾我。最後放入膠袋,個蓋吸到實哂,返到去完全冇漏。
收銀枱上面有塊牌教你點飲,先用飲管輕輕攪開沉底既黑糖大概15次左右,然後先由最下層向上層飲,之後再將上層奶蓋同黑糖向下攪。沉底既黑糖係暖暖地既,叫左少甜,完全唔覺過甜。極度有嚼勁既珍珠份量超多,飲極都有。冰嘅份量唔可以減,不過唔算過多。鮮奶好滑,奶油唔覺太膩。重點係花生同黑芝麻真係好香,為成杯野飲加添香脆花生同芝麻口感,個人建議可以早d就將花生同芝麻向下攪一齊飲,會仲好味道!