2019-07-25
点心代表又轉新主題啦!今次係鬼鬼馬馬既蠟筆小新🤩!雖然前年已經做過小新主題,但今次主題配合埋2020東京奧運,所以會見到好多做緊運動既小新🏋♀⚽🥊。.点心代表每一次既主題佈置都做得非常認真✨,換餐具、餐牌不在話下,又有小新同朋友仔既紙牌可以滿足你既影相癮,仲有限量既小新扇派‼,連餐廳到處都充滿小新既海報,勁色彩繽紛💐,門口仲可以小新同小白合照添🥰。-蝦蝦霸霸鮮蝦餃 $59上次小櫻主題我都有捧場,不過就覺得點心皮有啲厚🤪,今次小新主題改善哂,做到皮薄餡靚既效果👏🏻,混入左豬油渣既豬肉餡一如既往咁好食,蝦又夠爽口彈牙,又夠新鮮熱辣,好鬼惹味🤤。-不理不理左衛門流沙包 $49蛋黃餡起哂沙,真係好似流沙咁瀉出黎😳,又香奶味,熱辣辣食好正。流沙包做得唔錯,其實仲好想叫埋朱古力流沙包,可惜太飽🤧。-原隻鮑魚雞粒燴飯 $109呢個價錢有三大粒鮑魚好抵食👍🏻!份量都夠兩至三個人食架,飯底預先炒香左,配濃濃既雞汁食好快清哂!-雞肉鹹水角 $59本身對佢無乜期望,但原來好好食呀🥰!即使放左一陣先食都仲保持到外脆內軟既效果,外皮香糯酥脆,口感煙韌,轉左做雞肉餡更加有口感🤩。-原隻鮑魚燒賣 $79鮑魚比上次
蝦蝦霸霸鮮蝦餃 $59
上次小櫻主題我都有捧場,不過就覺得點心皮有啲厚🤪,
不理不理左衛門流沙包 $49
流沙包做得唔錯,其實仲好想叫埋朱古力流沙包,可惜太飽🤧。
原隻鮑魚雞粒燴飯 $109
呢個價錢有三大粒鮑魚好抵食👍🏻!
雞肉鹹水角 $59
本身對佢無乜期望,但原來好好食呀🥰!
原隻鮑魚燒賣 $79
鮑魚比上次更加大粒,口感嫩滑有咬口,非常入味。
咸牛肉芝士西多士 $69
上次唔夠肚食埋西多,有啲飲恨,今次終於食到😎。
新鮮炸出黎其實唔會難食得去邊,配咸牛肉餡可以令到西多士無咁寡,
不過我覺得楓糖漿有啲濃味🍯,有少少搶走左西多士既鹹香味。
(反而我覺得糖霜小新威化餅出奇地幾好食🍭)
小新舉鐵炸雲吞 $59
見佢個樣好得意就叫左,可惜黎到個陣小新有一邊鐵舉唔到🤪,
同佢舉到勁辛苦既表情好夾!炸雲吞好足料,成粒大蝦做餡,爽口彈牙,
炸得又夠脆,配泰式辣醬食多幾粒都仲得🥳!
合家歡草莓大福 $59
呢個有驚喜呀,豆沙餡微甜帶豆沙香😋,大福口感香滑軟糯,煙煙韌韌🍡,
配上酸酸甜甜既日本士多啤梨🍓,好滿足呀!
足球原味椰皇 $49
未送到上枱已經聞到好香既椰皇😍,
椰皇非常清甜😋,不過略嫌質感唔夠滑。
動感屁屁奶凍 $49
一場黎到,點可以唔打下小新個PatPat🥳!震騰騰咁好得意呀!
我打左好耐先捨得食佢haha!奶凍Q軟彈滑,牛奶味非常香🍼!
原個菠蘿特飲 $59
比起上次小櫻主題更濃味,亦都食到唔少果肉🍍,
同埋今次甜度適中,解暑一流🏄♂!
鮮芒果特飲 $42
即係芒果益力多沙冰,芒果味濃🥭,唔會係個種好假既香精味,
甜度亦適中,配益力多酸酸甜甜可以消膩🥳。
雖然距離食小櫻個一次唔係好遠,
但今次小新主題既點心質素明顯再提升左🥰。
之前都會以為呢啲主題餐廳會‘好睇唔好食’,
但点心代表就證明到,主題餐廳既食物質素都可以又睇得又食得👏🏻👍🏻!
‼蠟筆小新主題由7月16開始會做三個月,
想去既我建議可以上網訂左位先🤓,
因為星期六日都幾旺場,我食到四、五點都仲見到有人排隊👥。