2024-03-02 807 views
山長水遠🏞️嚟到東薈城執平嘢,「濕平」完就梗係要食啲好西🤭諗唔到食咩,行行下發現原來樓上有個food court,行咗一圈見賣嘅嘢食好似都幾唔錯,就決定試試佢🤓鰻魚吉列豬扒蛋包飯配咖喱汁 $106間間餐廳都好吸引,諗咗好耐之後,揀咗一間食蛋包飯嘅餐廳 - 「一本蛋包飯」,以咁嘅價錢有一大塊鰻魚,同一大塊吉列豬扒🐽真係好抵食,鰻魚汁個味好香,肉質嫩滑,吉列豬扒外面炸到好鬆脆,啲肉好淋,蛋包飯配埋個甜甜地嘅日式咖喱汁🥘正呀!如果要喺雞蛋裏挑骨頭🐣我會覺得係啲汁嘅份量可以再多啲🙊🤪極黑。黯然銷魂飯配XO醬怒炸燒賣 $98邊個話食food court 一定係頹食,呢間「西關老祖」就榮獲2023年米芝蓮推介,梗係要試吓佢個招牌黯然銷魂飯啦😍 主打嘅叉燒肥瘦均勻,有咬口得嚟又好淋,配埋佢啲醬汁食,冇得輸呀🤩兩隻蛋煎得啱啱好,個蛋黃脹卜卜,「吉」落去啲蛋汁流哂出黎,撈飯💯分.叫咗個set 係配12 粒炸燒賣,魚肉燒賣炸得好脆好香口,上面加埋好惹味嘅XO 醬,辣辣地,超級邪惡但我好鍾意呀🤣❤️熱氣嘢我最愛😎.佢個set 仲會送埋一碗細嘅老火湯,入面兩舊蘿蔔仔,好甜同冇渣,可以俾我清一清味蕾👍🏻.今時今日嘅
鰻魚吉列豬扒蛋包飯配咖喱汁

鰻魚吉列豬扒蛋包飯配咖喱汁 $106
極黑。黯然銷魂飯配XO醬怒炸燒賣

極黑。黯然銷魂飯配XO醬怒炸燒賣 $98
今時今日嘅food court 已經同細個個時好唔同,質素upgrade 咗🆙⏫(當然價錢都upgrade 咗🤣)但總括以言,食物質素我都好滿意,絕對唔係hea 你,嚟開東薈城就嚟試試啦😘
2024-02-18
$100 (Dinner)
鰻魚吉列豬扒蛋包飯配咖喱汁
極黑。黯然銷魂飯配XO醬怒炸燒賣