嗰日夜晚去碧海藍天AEON買嘢,完咗就喺附近搵餐廳,我哋食咗呢間叫做籽泰(一開始以為係「太子」)😂籽泰船麵(豬肉🐷)船麵有唔少芽菜、所以咬口好爽😄 chop chop 聲好有咬蘋果 ASMR 的治療感覺😂 同埋有菜感覺清爽健康啲。肉類包括了豬肉丸、肉片,炸豬皮。湯底都算清甜、唔會過鹹👍🏼另外,我叫左一碟豬手。肉質好冧身,可以話係慢煮嘅質地😋 再點泰式酸辣醬🌶️就更加惹味。佢地嘅酸辣醬texture 都有種生磨蓉嘅感覺、唔通溝咗白蘿蔔蓉? 所以無平時果啲咁水。泰北咖喱黃金麵上菜嘅時候聞到一陣好特別嘅味道,有啲似四州咖喱魚蛋咖喱味😍 味道過癮。黃金麵就係炸過嘅麵,索晒啲咖喱湯底之後都仲係脆脆地,口感有脆有軟。炭燒豬頸肉份量比起喺Menu睇到嘅多小小,外觀差唔多,可以燒到有燶邊、幾香脆可口。肉質都有啲彈牙。醬汁係鮮茄辣醬,所以會有少少甜酸味道🍅 少少辣味,平衡口味、入口好味金柚子蝦沙律好難得可以搵到有唔辣嘅柚子蝦沙律🥗🍤 好多泰國沙律都係用辣做主調。柚子肉都幾大舊😍 咬落幾juicy 💦 而且上面會有櫻花蝦同埋炸蒜碎🦐🧄 咬落口咁就更加豐富😌馬拉盞炒通菜份量正常,味道唔錯,馬拉盞都唔會好辣😀

馬拉盞炒通菜
份量正常,味道唔錯,馬拉盞都唔會好辣😀
馬拉盞炒通菜
2022-12-04