2023-08-09
我今日去咗大圍嘅豬手工房食午餐,呢間餐廳係一間隱藏喺工廈內嘅西餐廳,環境寬敞舒適,仲有露天座位可以坐。(但就真係難搵咗啲 其實去到車房 嗰個指示牌可以整個箭咀咀個方向!) 脆爆鹹豬手真係好出色,外皮炸到金黃香脆,肉質鮮嫩多汁,配上自家製嘅芥末醬同埋自家醃製嘅酸菜絲,好有層次感。份量都好足,一個人食都食唔晒。我覺得佢哋嘅豬手係經過精心處理嘅,唔會有太重嘅豬味,而且皮同肉都好有彈性。個芥末醬係微辣嘅,可以增加香氣同埋刺激味蕾。酸菜絲自家醃製,味道唔會太酸,啱啱好可以中和豬手嘅油膩感。葡汁焗雞扒飯都唔錯,雞扒煎得香口,表面有啲焦香,肉質唔會太乾。仲有啲芝士增加風味。飯係炒過嘅,炒得夠乾身,更能掛滿香濃嘅葡汁,令味道更加豐富。蜜椒雞翼嘅雞翼係用蜜糖調味。雞翼外皮啲蜜糖好多而且都有黑椒味 同埋炸得好酥脆,夠哂入味。呢個整得幾出色!!白桃椰果茶好清新開胃,茶中嘅椰果粒有啲似果凍咁,我好中意。而茶中仲有陣陣白桃嘅清香清甜嘅味道,可以中和整頓飯嘅油膩感。青檸梳打好適合夏天飲。夠哂清涼清爽。
青檸梳打好適合夏天飲。夠哂清涼清爽。