2023-08-16
男友話今晚想吃小菜 ,即刻搵下灣仔附近有冇小炒王,新店名叫「天樂坊」就比個機會佢。店內一貫小炒格局,尚算企理乾淨。菜式一目了然以四川菜為主。兩個人食量不多,唔飽肚小菜比較適合我們。羅氏蝦$168即是大頭蝦,炒法和避風塘炒蟹相近,加入大量炸蒜,微辣,蝦肉爽口但吾算大隻,但惹味到連手指都要舔埋。蔥油雞$108 蔥油鷄有別於廣東口味,油鷄面全是炸蒜,相當惹味香口,值得一提的是用上走地雞,其肉質果然特別有彈性,也不怕輕嚐爽口鷄皮,不怕膽固醇的也應該吃一口。點都要加碗白飯魚湯浸時菜$88熱辣辣的一窩奉上,相當有份量,一打開蓋了熱騰騰的湯,急不及待想喝一口,可惜太熨口 ,靜待一會後再開動先喝一口魚湯,不過份鮮甜,應該沒有加太多人工味道,油也不多,合乎我的要求,窩內有娃娃菜,甘筍、芹菜、冬菇等,纖維十足,令整餐的味道平衡一點。
店內一貫小炒格局,尚算企理乾淨。
菜式一目了然以四川菜為主。
兩個人食量不多,唔飽肚小菜比較適合我們。
羅氏蝦$168
蔥油雞$108