2020-06-30
路經呢頭見鋪裡唔少食客,店外掛晒牌學生免費手抓餅,雖然我唔系學生,但都覺得系間街坊店,值得一試,所以就入去幫襯海南雞系海南經典特色菜今次呢間食店教識我咩系海南撈麵透過海南人傳承,自製嘅海南撈麵 !🌹街坊精選:豆漿跟餐送、凡學生減$2,好有愛❤️👉🏻海南撈$35內有芫荽、自家醃牛肉乾條、花生、青蔥、自家醃鹹菜等加上自搭的醬汁製成一碗撈米線,獨特在他們的自家醃製醃牛肉乾條,似台灣滷肉的味道,咬口更實正,愈吃愈出味,鹹菜帶爽口少鹹,配搭米線非常夾👉🏻石磨雞蛋鮮肉腸$22蛋醬、石磨腸、肉醉、醉粒菜脯蛋味較特出,而冇加蛋嘅位置更滑嫩,皮帶點晶瑩透感,雖然我平時冇特別欣賞腸粉,但由它經石磨花功夫嘅製作,而配料亦十足,$22價錢絕對值得一嘗✍🏻枱面有胡椒粉、辣醬、甜醬提供其實布拉腸vs石磨腸分別系邊?布拉腸粉通常由粘米粉添加澱粉(澄面)、粟粉、生粉同水構成粉漿。石磨腸粉則用大米加水磨米漿。所以呢到嘅石磨腸粉系要特別細心處理,唔怪得知咁多食店擁入嚟呢間店都要幫襯老闊同伙記關係好好,會互相傾計,食店比較細間,坐位唔多,但爆棚都唔會覺得熱,係間親切嘅鋪頭,買溫情口味嘅平價食店,值得好好支持💪🏻🥰🌹
海南雞系海南經典特色菜
今次呢間食店教識我咩系海南撈麵
透過海南人傳承,自製嘅海南撈麵 !
🌹街坊精選:豆漿跟餐送、凡學生減$2,好有愛❤️
👉🏻海南撈$35
內有芫荽、自家醃牛肉乾條、花生、青蔥、自家醃鹹菜等
👉🏻石磨雞蛋鮮肉腸$22
蛋醬、石磨腸、肉醉、醉粒菜脯
✍🏻枱面有胡椒粉、辣醬、甜醬提供
其實布拉腸vs石磨腸分別系邊?
石磨腸粉則用大米加水磨米漿。