2017-10-04
草根姐姐一早聽講北角有間"麥記"好好食,雖然大家都叫"麥記",不過當然唔係講緊麥當勞啦~麥記美食係北角一間好出名嘅小店,雖然舖頭細細,只係喺街邊放左幾張枱,座位又唔多,不過仍然吸引左咁多人去你就知佢魅力究竟有幾大!有晚去開鰂魚涌做野,特登行去食呢一間一直未有機未食到嘅小店!當晚去到見到好多人排隊買野食,好彩唔少都係街坊買番屋企食。排隊嘅人中仲有一大班外國人,佢地都唔介意坐係街邊食,睇嚟"麥記"出名程度比我地想像中大呢~由於座位唔多,都擔心會冇位坐,不過好好彩俾我地搵到2個位,可以坐低慢慢食可以睇到店舖真係好細,2個人一腳踢。生煎鍋貼($10/4隻)Potsticker (fried dumping with pork and vegetable)生煎鍋貼好抵食😍平均2.5就有一隻啦👍雖然係街邊店鋪🏠不過高手在民間😎鍋貼底面煎得好香脆😋內裏好軟熟仲要有肉汁😁抵讚!小籠飽($20/4隻)Xiao Long Bao (steam dumping with pork)草根妹妹最愛小籠飽,一去到已經點名要嗌。全人手制作😋香港本地產品🇭🇰嘅平民米芝蓮味道🏅需時10分鍾⏰就有熱辣辣嘅小籠飽食啦🔥細細
可以睇到店舖真係好細,2個人一腳踢。
生煎鍋貼($10/4隻)
小籠飽($20/4隻)
草根妹妹最愛小籠飽,一去到已經點名要嗌。全人手制作😋香港本地產品🇭🇰嘅平民米芝蓮味道🏅需時10分鍾⏰就有熱辣辣嘅小籠飽食啦🔥細細籠好可愛,小籠飽皮薄餡靚❤😘,中間舊肉冇矠氣除,而且肉質又唔散雖然湯汁唔多,不過依然好好味!✌✌✌
麻辣紅油抄手($20/10隻小雲吞)
Dumpling in Chilli Oil
🔥🔥🔥HOT HOT HOT CHILLI!!!!! 麻辣到草根兩姐妹流哂汗💦💦好香麻味👍絕對係麻多過辣小雲呑新鮮淥起夠哂熱🙌質素好高呢😘係全晚草根妹妹嘅最愛❤(雖然一向都勁中意紅油抄手)超級推介俾大家!!!👭草根下次要帶埋好中意食上海嘢嘅草根媽媽去食過夠本😍
担担麵($16)
Peanut Noodle
原本想叫好多人讚嘅生煎包,點知去到已經賣晒,唯有轉叫担担麵,點知都有驚喜!草根係勁中意食花生醬嫁!!呢個担担麵滿滿也是花生味😋醬汁較傑身,正好係草根中意嘅質感,担担麵中帶有少少醋味,令成個麵唔會太膩😝不洗多講,筷子食先🍴
今次小小地叫左4樣野,全部草根都勁中意!可惜生煎包賣晒食唔到,不過俾多個籍口我地下次再嚟食過 價錢方面超抵食!全部$20以下,仲要係好食嘅,叫人去邊到搵wor!!為左食好野,大熱天時坐街邊又如何?