2013-09-02
準時十二點到了。 諗住等埋家姐先試,但是等了四個月都未去到,就忍不住今天去了!環境:舖細,逼住地坐,果然係日本style。不過係日本住咗陣,都慣。 預咗食拉麵會好熱,但因為冷氣好夠,完全不會覺熱。裝修簡單但幾件日式擺設都夠哂,特別係個放在counter的吉祥物達磨翁,有good luck 的意思,在日本店舖好常見。之後,等麵的短時間內已爆滿了,真快,未食完已有人排隊了。服務+衛生:入去同離開都被個個員工大大聲地welcome 同多謝光臨,又係日本style。哈!兩名員工都不斷為食客添水,服務周到。衛生方面也好,枱面、餐具同盤都無問題,店舖的感覺好乾淨。滿意!味道:任何有墨魚汁的食品我一定會試,所以我選擇了墨魚汁湯底的太極。 配料有半隻蛋、紫菜、木耳、一塊叉燒、蟹膏、芝麻碎、蔥和最重要的唔用力睇就見不到的金箔! 當然第一口一定要試湯底。嘩,雖然只是選了中濃度,但都好有味,下次要試濃!在口的感覺有d濃重,好濃縮,一個字,正! 不會好似另外一間,有味得來好似不夠入味。之後吃的蛋都好正,無異味,因為如果不新鮮個味好鯹,上次食咁好味的蛋都已是在日本的事了。跟住的是偏肥的叉燒ok啦。我
環境:
服務+衛生:
味道:
任何有墨魚汁的食品我一定會試,所以我選擇了墨魚汁湯底的太極。 配料有半隻蛋、紫菜、木耳、一塊叉燒、蟹膏、芝麻碎、蔥和最重要的唔用力睇就見不到的金箔! 當然第一口一定要試湯底。嘩,雖然只是選了中濃度,但都好有味,下次要試濃!在口的感覺有d濃重,好濃縮,一個字,正! 不會好似另外一間,有味得來好似不夠入味。之後吃的蛋都好正,無異味,因為如果不新鮮個味好鯹,上次食咁好味的蛋都已是在日本的事了。跟住的是偏肥的叉燒ok啦。我好鐘意食拉麵有片紫菜,因為一起食,一來帶出湯底的味道一來又帶出個紫菜味,總之就好夾啦! 加上d蒽、芝麻碎、蟹膏同爽口的木耳,我完全地被這碗麵俘虜了!
$89一餐不是便宜,但無奈地去邊食拉麵都係呢個價。不過料多過一蘭,又便宜過豚王而。食得咁滿足,我覺得是值得的!
Final verdict:
一定一定會再去,下次要試夜晚先供應的青龍,再慢慢地試哂四款!