2017-03-28 917 views
通常食日本菜都係食刺身、串燒、拉麵,香港好少有得食蕎麥麵,可能覺得寡口卦?見到原來香港都有一間蕎麥麵專門店,於是就去試下。雖然叫蕎麥麵專門店,不過都唔係只食麵甘齋,都有刺身、飯果d野食,隊長叫左個豚肉陶板燒+蕎麥麵set,貪2樣野香港都少有得食,另外仲有叫左個海鮮鍋同刺身蕎麥麵。豚肉唔多,得8舊,不過望落都幾新鮮,一邊燒肉,一邊試下個蕎麥麵,麵身都ok,爽爽地,但麥味唔算好重,撈麵既醬油都幾香堅魚味,但重口味既朋友會覺得淡左d。好勒,第一輪豚肉終於有得食,嗯,其實d肉就無乜味,都係靠點d七味粉先有d味,同埋油份唔夠之後煮菜用,仲要食金菇、南瓜呢d菜,乾到爆。至於個海鮮鍋,好大個喎,4個人食就岩岩好,海鮮都幾多,特別係d蜆,食極都仲有,而且海鮮都新鮮,d蜆無沙的,好乾淨,海鮮多,菜都一樣甘多,好抵食!不過埋單時,好彩朋友睇下張單,明明無叫啤酒,佢地將隔離檯叫既啤酒入左我地數,甘樣唔得囉!
Type of Meal
Dinner