2020-09-26
校友會餐廳裝修咗好一段時間,完咗之後都好想再去食一餐,今日就約咗幾位朋友一齊去。等人期間嘅前菜我哋叫咗一個黑椒牛肉小碟,牛肉嘅用料相當唔錯,唔似得好多餐廳因為牛肉唔靚,要用好多鬆肉粉,冇晒牛味所以間好重嘅黑椒味。呢度嘅黑椒牛肉牛味豐富得來又有鬆軟及油香,黑椒嘅味道只係錦上添花,甚至容易配搭嘅青紅椒都沾上左牛嘅香味。另一個老式廣東菜係鍋貼蝦,鍋貼蝦係用一整隻大蝦,上面再有芫荽同金華火腿。另外我唔記得影嘅係鷓鴣湯羹,好香鷓鴣野味味,響第二度真係好難食到。砂礓鮑魚雞煲係一個要預訂嘅菜式,預訂嘅時候佢哋都好貼心咁樣問我哋幾多位,預留返幾多隻鮑魚。鮑魚同雞都好鮮嫰,冇overcook。另一個唔記得影相嘅預訂菜係西檸軟鴨,而家好多酒樓都只做西檸雞,但我自己就覺得西檸鴨嘅香味好過西檸雞。最後嘅甜品我哋預留左兩隻紅酒梨,真心講,同西餐度食始終有分別,我唔係太鍾意紅酒汁用生粉水黎開,但佢隻啤梨非常大隻,除咗汁之外其他算係相當唔錯。不過下次我都會叫返傳統中式甜品。