2023-06-18
今日同朋友去睇咗一套好睇嘅戲,心情好開心,想搵個地方食啲嘢。我哋喺附近發現咗一間日式餐廳,睇落好有特色,就決定入去試試。餐廳嘅裝修以木色為主,整出一種溫暖而自然嘅氣氛。枱椅都係木製嘅,音樂係輕鬆嘅歌。服務員都好有禮貌地招呼我哋,令我哋覺得好親切。我哋點咗兩道主菜,一個係和風蛋漢堡,一個係日式素菜咖喱。和風蛋漢堡係夾住牛肉漢堡同煎蛋,上面淋住特製嘅醬汁,邊度配咗啲沙律同泡菜。呢道菜好有創意,將西式同日式嘅元素結合埋一齊,口感豐富而多變。飯餅好彈牙,牛肉漢堡好多汁,煎蛋好滑溜,醬汁好香甜。沙律同泡菜就增加咗清新同辣爽嘅感覺,平衡咗成道菜嘅味道。日式素菜咖喱就係用各種新鮮嘅菜瓜燴煮喺咖喱醬入面,配上白飯同味增湯。呢道菜好適合素食者或者想食啲清淡嘅人。菜瓜都好鮮甜,咖喱醬好濃郁而辣香,白飯好軟綿,味增湯好鹹香。呢道菜令我哋食得好飽肚,又好健康。我哋都對呢間日式餐廳印象好好,覺得佢嘅食物既有特色又好味,環境都好舒服,服務都好周到。我哋覺得呢間係一間值得推介嘅餐廳,下次仲會再黎。