2019-01-22 930 views
昨日下午約了好姊妹在銅鑼灣提早食團年午飯,之後順便探下朋友,咁耐冇去銅鑼灣就搵間餐廳食埋晚飯先返屋企! 朋友介紹我到 Neighbor, 佢話每次去到都好好味, 已經變咗佢嘅飯堂,所以我就去試下啦! 這間餐廳主打台式為主的歐陸菜,記得這個位置前身是一間玩具店和商舖,這幢唐樓充滿悠久歷史,已經有66年了。經過裝修建築改頭換面之後變成而家新派的歐式cafe, 一樓的裝修環境以工業風配搭森林景色為主題,二樓進入歐陸色情調風格,絕對係一間有品味的cafe! 大門口就是美好年代飲品店, 樓上是用餐雅座。 加入了台灣元素, 一路飲住珍珠飲品系列一路鋸扒完全是西台合璧的晚餐! 今次我們點了巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋 $88, 芝士煙肉焗蠔 $68, 美國安格斯肉眼扒 $198, 波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 $158, 羅宋雜菜湯 $25, 烤布蕾波波茶 $34, 金鳳奶蓋茶 $28。美國安格斯肉眼扒 ~ 點了五成熟烹調得剛剛好,超大塊的份量,入口鮮嫩的牛肉,味道濃郁,肉汁豐富,還有新鮮沙律菜伴碟, 配埋香脆的薯條,這一道菜攞滿分!波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 ~ 我每次到西餐廳都很喜歡叫意大利飯,但係發覺

美國安格斯肉眼扒

波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯 ~ 我每次到西餐廳都很喜歡叫意大利飯,但係發覺煮得好嘅真係冇幾多間。 而今次就幾有水準了, 每粒飯除咗煙韌之外, 忌廉汁滲透入飯與飯之間, 還食到有一陣陣的龍蝦汁味道! 龍蝦爽口彈牙新鮮,發現這裏每一碟菜都會配上沙律菜加油醋,除咗可以中和返食物的油膩之外, 仲可以帶給客人開胃的感覺。

波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯

巴馬火腿蜜瓜沙律配油醋 ~ 有我最喜歡的火箭菜,巴馬火腿配密瓜是很好的配搭, 蜜瓜的香甜清新,中和巴馬火腿濃郁的鹹味。

巴馬火腿蜜瓜沙律配油酷

芝士煙肉焗蠔 ~ 一碟有兩隻焗蠔,蠔的肉質是新鮮的, 芝士煙肉調味也不錯,只是焗完之後好像縮水比較細粒。

芝士煙肉焗蠔

羅宋雜菜湯 ~ 熱辣辣又足料, 湯料有很多雜菜還有少量螺絲粉,最正是蒜蓉包,香濃的蒜蓉味配餐湯真是不得了!
羅宋雜菜湯

烤布蕾波波茶 ~ 我點了一杯熱的,開頭諗住用紙杯上賣相應該不太美, 點知店員真是好貼心, 調教溫度暖暖的,滿足我又可以影相又可以飲杯暖暖的飲品! 入口第一啖超級滑, 奶味龍郁, 口感豐富, 黑糖珍珠軟熟得嚟又彈牙, 係我近期飲過嘅台灣飲品最好的一杯! 真係值100分!

烤布蕾波波茶

金鳳奶蓋茶 ~ 這一杯味道清新,上層帶有奶蓋咸咸的帶creamy,茶味清香,非常好飲!

金鳳奶蓋茶

整體來說這裏的食物質素中上, 飲品做得非常出色, 第一次可以一邊飲住台灣飲品一邊吃西餐, 一晚可以滿足兩個願望。 這裏價錢適中,店員嘅服務差不多一百分, 好耐冇到過一間令我咁滿意嘅Cafe, 今次朋友果然好介紹!

2019-01-21
$343 (Dinner)
美國安格斯肉眼扒
波士頓龍蝦黃金忌廉意大利飯