秋風起,夜晚就想飲返兩杯威士忌暖暖地🥰近年日本威士忌🥃興起,而尖沙咀就有間日式西洋風酒吧,酒吧分兩層,一層係cocktail bar,一層係whisky bar,酒吧佈置仔細,而店員都穿一身白色恤衫加黑色馬甲吧,好有執事嘅感覺,又好似去左東京喰種入面個個古董咖啡店(sor 扯遠左).講返正題,品酒方面小編唔多識,所以非專業品評莫見怪🙇🏻‍♂️($138)去得jap whisky bar 當然要叫返以佢做base嘅signature cocktail試試,以Suntory Old Whisky做base,加入bitters,另外再加柚子皮,青檸,檸檬🍋及提子等水果,賣相非常吸引,將清新嘅果味融入whisky當中,而suntory old whisky本身飲落會有少少蜜糖同雲尼拿味,作為starting drink相當唔錯👍🏻.雖然呢間主打jap whisky,但其他whisky eg. 經典嘅蘇格蘭威士忌都有好多款,你想飲邊款,傾向咩口味店員都會詳細為你介紹.同行友人偏愛scotch whisky特別係來自產區Islay嘅whisky因為獨愛其特別嘅泥媒味🥴(老實講我就唔識欣賞哈哈)店員於
[Japanese Old-fashioned]($138)去得jap whisky bar 當然要叫返以佢做base嘅signature cocktail試試,以Suntory Old Whisky做base,加入bitters,另外再加柚子皮,青檸,檸檬🍋及提子等水果,賣相非常吸引,將清新嘅果味融入whisky當中,而suntory old whisky本身飲落會有少少蜜糖同雲尼拿味,作為starting drink相當唔錯👍🏻
[Ardbeg Blaaack single malt]雖然呢間主打jap whisky,但其他whisky eg. 經典嘅蘇格蘭威士忌都有好多款,你想飲邊款,傾向咩口味店員都會詳細為你介紹.同行友人偏愛scotch whisky特別係來自產區Islay嘅whisky因為獨愛其特別嘅泥媒味🥴(老實講我就唔識欣賞哈哈)店員於是向其推介了同屬Ardbeg嘅兩款whisky,並專業地配以加水器(先直接飲原味,然後加幾滴水,能夠加強威士忌的味道並釋放出更多香氣)
飲左幾杯點可以唔配埋野食,先叫了份[Assorted Cheese- small],四款唔同口感嘅芝士,配以烘麵包好好食,一啖芝士🧀,一啖威士忌🥃,好chill嘅享受,建議由左至右咁食,由淡入濃嘅口味👍🏻

[明太子意粉]($168)、[Pasta of the day- 碎蔥吞拿魚意粉]($180)呢間bar 之所以出名係佢嘅料理都非常出色,首推明太子意粉✨,明太子完美混入了忌廉汁,調出了完美嘅醬汁,意粉亦炒至剛剛好,夠彈牙,附上嘅麵包配上明太子白汁簡直係神來之筆😛 而是日精選意粉亦毫不遜色,蔥碎加洋蔥爆香,配上吞拿魚肉,非常惹味,再加上可能餓左勁耐嘅關係(野食等左成粒鐘😅)感覺更加好食🤣
值得欣賞嘅係除左餐廳裡面佈置得相當典雅,連佢嘅洗手間都用心佈置😯,見上圖其實係佢廁所:0)以不同嘅威士忌包裝盒作佈置,遠睇以為係一本本圖書,非常有心思🥰
係一間幾獨特嘅日本whisky bar,不過位置不多,建議先打去留位,同埋最好最好唔好當正餐因為繁忙時間(星期六/日)暫時見人手唔算好夠,上菜速度比較慢:0)overall黎講價錢略嫌偏貴,如果食埋野叫兩round酒人均消費ard$600😵但間唔中黎一次感受不一樣的酒吧都算係幾唔錯嘅體驗嘅😛