2021-12-05 1404 views
同媽媽去西灣河 lunch,喺OpenRice 見呢間無論喺服務、環境同食物質素都幾好評分,所以去試下。結果真係無令我哋失望。地方唔太但好cozy,家庭式裝橫,有少少日本喫茶店嘅感覺。服務誠懇真摯,唔會怕問多兩句煩到人。食物都有驚喜。我哋點咗三文魚牛油果飯、牛油果蘑菇酸種多士同豆腐mousse蛋糕,配埋斑蘭菊花茶同蜜糖菊花茶。前者個三文魚牛油果飯,份三文魚係一粒粒煎香咗嘅,牛油果熟透,配埋蛋黃醬同粟米粒,好似沖繩吧塔塔飯,好好撈,好好食。牛油果蘑菇酸種多士亦係正常發揮,加埋沙律菜,好清新,無負擔。兩款花茶都加左少少蜜糖,唔會過甜,好清香。豆腐mousse蛋糕個樣已經好加分,淡淡嘅豆腐味,佢用嘅係甜菊糖,減緊肥都唔怕食。呢間餐廳食嘢,好似去咗朋友屋企咁,好親切,食物份量輕型,食嘅係食物嘅原味道,唔係靠醬汁吊味。好適合啲想出去食,又唔想太重口味 / 份量太多 / 怕肥嘅人。不過追求濃味/啖啖肉嘅就就未必岩喇。

地方唔太但好cozy,家庭式裝橫,有少少日本喫茶店嘅感覺。

服務誠懇真摯,唔會怕問多兩句煩到人。

兩款花茶都加左少少蜜糖,唔會過甜,好清香。

• 三文魚牛油果飯
  • 豆腐慕絲蛋糕