2023-11-20
去到西營盤,做乜野好?當然去cafe chill下,休息下啦。出左地鐵站行幾分鐘來到北歐風既FIKAFABRIKEN,環境又幾好喎。望下餐牌,見到魚湯,覺得好特別、好想試。魚湯用料豐富,有蕃茄、薯仔、三文魚、菇等等,好有魚味又唔腥,好飲!魚湯還配有兩件法包,可以沾上魚湯慢慢享用。至於另一個main叫左all day breakfast。最吸睛係牛角包。牛角包牛油味重,好酥,外脆內軟。肉丸炒蛋水準之上,好滿足呀。另外,去到cafe無理由唔飲野既。我唔太飲得咖啡,所以試下Hojicha Latte。Hojicha味道好出,幾香,唔錯唔錯。朋友叫左Yuzu Passionfruit Lemonade,望落幾好,唔知好唔好飲呢?幾時都話甜品係另一個胃,食埋甜品先叫圓滿既一餐!中意開心果既朋友可以試下Pistachio Chocolate Cake,滿滿既開心果碎真係好開心架。另一件係Hazelnut ChocolateCake 甜甜地令人聯想到繽紛樂,岩晒小朋友或喜愛甜食既朋友(即係我😂)。最後寫個小插曲,話說FIKAFABRIKEN係寵物友善既Cafe。而係我地食緊野既時間有個女仔帶左隻狗狗
望下餐牌,見到魚湯,覺得好特別、好想試。 魚湯用料豐富,有蕃茄、薯仔、三文魚、菇等等,好有魚味又唔腥,好飲! 魚湯還配有兩件法包,可以沾上魚湯慢慢享用。
另外,去到cafe無理由唔飲野既。我唔太飲得咖啡,所以試下Hojicha Latte。Hojicha味道好出,幾香,唔錯唔錯。 朋友叫左Yuzu Passionfruit Lemonade,望落幾好,唔知好唔好飲呢?
幾時都話甜品係另一個胃,食埋甜品先叫圓滿既一餐! 中意開心果既朋友可以試下Pistachio Chocolate Cake,滿滿既開心果碎真係好開心架。另一件係Hazelnut ChocolateCake 甜甜地令人聯想到繽紛樂,岩晒小朋友或喜愛甜食既朋友(即係我😂)。
最後寫個小插曲,話說FIKAFABRIKEN係寵物友善既Cafe。而係我地食緊野既時間有個女仔帶左隻狗狗過黎,見到隻狗狗好乖好可愛,覺得好減壓。而且仲比我發現到原來店員好錫狗狗架!會同狗狗傾計同摸下佢☺️ 實在太好了。