2018-06-13
話咁快就到三十幾度嘅夏天,西瓜係頭號wish list 水果,得知西環香港大學站一出有間店有特色西瓜蛋糕食,今晚終於可以食到啦!餐廳氣氛輕鬆舒服,落地大玻璃加上有趣嘅壁畫,係一個可以放鬆心情品嚐美食談天嘅地方。晚餐食set 比單點化算,兩個人細食嘅話可以揀要兩份頭盤加一份主餐,我地好餓就揀咗一份頭盤兩份主菜。套餐包括餐湯或沙律,頭盤揀咗煙三文魚釀蟹肉配魚子醬,四小件清新開胃。主菜揀咗廚師推介嘅鹹蛋黃美國雞髀肉本菇意大利麵,走健康路線嘅佢有少許鹹蛋黃嘅鹹香,雞髀肉爽口,意粉軟硬度適中。令一個主菜揀咗意大利腸配水牛芝士意大利手工薄餅,佢仲有牛油果洋蔥新鮮蕃茄做餡料,薄餅薄趣有麵粉香,鮮蕃茄醬汁加上香滑牛油果,鹹香意大利腸,非常好食。食完主菜終於到期待已久嘅蛋糕啦,我怕會賣曬,一早打電話book 咗件西瓜蛋糕。草莓西瓜蛋糕有滿滿嘅草莓凍加上鮮厚西瓜層,蛋糕鬆軟唔甜,係夏天蛋糕首選,另外芒果熱情果蛋糕,酸甜清爽,係另一個好選擇!餐飲揀咗鮮打嘅smoothie , 牛油果健康唔甜,香蕉朱古力濃香甜滑。佢正在做會員優惠,食滿$200可以做會員今個月午餐有小食送,佢午餐同下午茶都有啲set幾抵食。
套餐小食-三文魚釀蟹肉配魚子醬
套餐主菜-鹹蛋黃美國雞髀肉本菇意大利麵