2024-11-01
係觀塘做完野約埋同事上酒樓食飯,同事搵左牛頭角嘅【鴻圖樓】,酒樓大樓外牆以紅綠相間,夜晚開埋燈仲更別具古色古香感覺🏮酒樓菜牌除左傳統粵菜,仲有湘川特色小菜,好多選擇淮香生海蝦 $98海蝦有陣陣淮鹽香氣,蝦肉彈牙,味道鮮甜,而且炸得香脆,可以連蝦殼都食埋🦐梅菜扣肉煲 $98超邪惡又美味😈五花肉肥瘦相間,煮得肉質鮮嫩,入口即化🐷梅菜的鹹香味與肉的油脂相互融合,下飯一流!艇王酸菜魚 $168呢道酸菜魚份量超大,魚肉鮮嫩,湯底酸辣適中,香氣十足🐟 酸菜的酸味與魚肉的鮮味交 織,非常開胃🤤 而且配料都好豐富,有芽菜、雲耳同薯粉,幾款都索晒酸菜湯底嘅香香辣辣,好惹味椰汁香芋南瓜煲 $98椰汁香氣濃郁,南瓜和香芋的口感綿密,吃起來十分滑順,仲加左少少冬菇片,整體味道甜甜咸咸, 好特別上湯魚腐珍菌浸節瓜 $98湯底清淡鮮香,節瓜切成幼條,保持了脆嫩的口感,魚腐和菇菌則增添口感,食起來清新不油膩
酒樓菜牌除左傳統粵菜,仲有湘川特色小菜,好多選擇
淮香生海蝦 $98
梅菜扣肉煲 $98