2017-04-11 1122 views
今次同朋友一齊食晏, 朋友係食齋嘅所以我哋今次就揀咗一間位處於觀塘工業區裏面嘅素食餐廳.餐廳環境十分之闊落!午市精選套餐餐牌坐低之後好自然就拎起個餐牌睇睇!發現呢道嘅午市精選套餐其實都幾抵食下,平均50蚊左右免加一就可以食到一個餐, 而套餐嘅內容亦十分之豐, 包括咗一個餐湯, 一個前菜, 一個主菜,仲有飲品同埋甜品, 可以話係性價比什高!晚市套餐餐牌雖然我哋今次約咗係食午餐,但係因為我同埋我嘅朋友都十分之肚餓,睇完餐牌之後我哋一致決定選擇分量較為多嘅晚市套餐, 我哋今次揀咗嘅係一個二人套餐, 249蚊包兩杯餐飲, 一個冷盤, 一個小食, 一個炒飯, 同埋兩個小菜, 仲有包埋甜品㖭! 咁我哋今次揀咗嘅菜式包括有:秋葵包絲撈起, 特色一心雜菌pizza, 一心炒飯, 石鍋雜菌茄子猴頭菇, 椰香紅咖哩鮮蔬素肉腩!喺啲嘢嚟齊曬之後影返張相!秋葵鮑絲撈起 呢一道菜秋葵鮑絲撈起係一道冷盤以烏冬麵為主, 然後配上沙律,呢一道菜完全適合夏天食, 超fresh,加上有秋葵, 雖然麻醬唔多, 但係本身秋葵會有膠質, 所以就算無醬都係唔會好乾!特色一心雜菌pizzapizza餅底係手抓餅, 比起正常pizz
餐廳環境十分之闊落!
午市精選套餐餐牌
晚市套餐餐牌
喺啲嘢嚟齊曬之後影返張相!
晚市套餐-二人套餐
特色一心雜菌pizza
pizza餅底係手抓餅, 比起正常pizza底唔會咁油, 芝士量超夠, 上面材料係菇菌同彩椒, 本人平時比較少食彩椒, 因為怕彩椒隻味道, 但係依個同芝士搭配剛好可以覆蓋個隻味而又令口感豐富左!
一心炒飯
呢一道一心炒飯內容有冬菇,雞蛋,紅蘿蔔,合掌瓜絲, 炒飯呢就有鑊氣大亦都唔會炒到好燶或者太多油,個炒飯口感好Rich, 我諗係因為啲材料切得好細粒!
石鍋雜菌茄子猴頭菇
呢一道石鍋雜菌茄子猴頭菇,內容主要有茄子同埋猴頭菇, 猴頭菇呢就十分之彈牙,而茄子就好新鮮, 呢一道菜裏面還有一啲好似肉碎嘅素食材料,味道較為清淡容易入口,好適合一啲唔鍾意食太鹹嘅朋友!

椰香紅咖哩鮮蔬素肉腩
呢一道椰香紅咖哩鮮蔬菜肉腩, 內容十分之豐富有西蘭花,椰菜花,紅蘿蔔,合掌瓜,芋頭,西芹同埋冬菇,再加上素肉腩, 椰香同埋咖哩味十分之明顯!但係唔會太過辣! 素肉腩入口嘅時候真係有啲似食緊牛腩!
成個套餐包埋餐飲同埋甜品(泡芙兩粒或者麻薯紅豆未)249蚊, 呢個價錢嚟講其實都幾抵食!
泡芙兩粒
麻糬紅豆未
麻糬紅豆味
整體嚟講呢一間餐廳嘅食物唔會太鹹或者太濃味,好適合嗰啲唔多食味精又或者鍾意食清淡口味嘅人. 餐廳價錢合理, 性價偏比高! 地理位置都算唔錯係正觀塘工業區裏面唔難搵, 餐廳裏面嘅用餐範圍亦都十分之大坐得十分之舒適, 好適合三五知己嚟傾計食齋菜!

$125 (Lunch)
晚市套餐-二人套餐