2013-11-03
一向都覺得觀塘乜都有得食,但每次想食糖水時,方發現原來呢區甜品店不多。唔計aPM內的滿記甜品,我地每次都係嚟呢度止甜品癮(當然只係剛好路過/位於觀塘才局限於此啦!)。是晚開完 Halloween Party,出到觀塘時覺得有點口痕同甜品癮起,於是乎捉朋友嚟呢度食第二餐。可能係星期日既關係,小店已滿座,我地要喺門口稍等一下,10分鐘左右,我地終於可以入座,但竟然係樓上雅座呢!這次是第三次幫襯,但呢刻先知原來樓上有位架!而且得一兩張枱有人... 咁點解要我地喺店外等位呢,唉!唔理了,一坐低就點吃的,4個人點了一客香烤雞翼,然後一人一個甜品。我點了綠茶紅豆鮮奶特飲,因為對抹茶系甜品有情意結,加上口渴,所以決定捨最愛既香蕉而取 "Maccha Latte"!老公則點了豆腐綿花冰,因為我又想吃芒果,所以叫佢加埋。朋友則吃焗西米紅豆布丁及戀人紅豆湯。除左焗西米布丁製作需時外,其他好快送嚟,雞翼熱辣辣,調味夠好香口,一人一隻有點唔夠喉呢!我杯特飲正常,好味!綿花冰冇乜特別,紅豆湯賣相一般但睇得出算足料。西米布丁個樣冇坊間既靚,我諗都係一般般啦!整體嚟講,這間甜品店同其他區既大路走年青人路線既甜品舖大
整體嚟講,這間甜品店同其他區既大路走年青人路線既甜品舖大同小異,新式﹑傳統糖水兼備,價錢合理,稍嫌樓下座位過逼,反而樓上真係雅座囉!喺觀塘想食甜品嚟呢度啱架嘞!