2023-09-28
朋友介紹我去附近的Give Me 5 試吓晚餐,原來真係好抵食,我倆選了德國鹹豬手配酸椰菜及波爾多紅酒會牛肉這兩個主菜,食咗兩個幾鐘,坐得舒服,食得開心😃老公極之欣賞這裏的脆皮德國鹹豬手,外皮炸至金黃酥脆,一咬落去就聽到脆皮的清脆聲響;內裏的豬肉則細嫩,調味適中,肉質軟嫩但仍保留了一點點的咬勁,證明廚師這個傳統的製法手藝相當不錯👍Dinner Menu的自助區有沙律、熱盤、餐湯、甜品、水果、現場烹調長通粉及意大利粉等等,當中最令我興奮的係有好多款雪糕,係Movenpick 及CoCoBerry 品牌,簡直係信心保證,兩款都有多種味道,我最鍾意的係榴槤及焦糖餅乾配忌廉雪糕😋我鍾意吃榴槤,梗係覺得榴槤雪糕榴槤味香氣四溢,配合冰淇淋的絲滑口感,一絕❤️;焦糖餅乾配忌廉雪糕的餅乾碎屑與忌廉也能完美配搭,忌廉濃郁香滑,每一口都感受到有豐富層次感的焦糖香氣,正!最後值得特別稱讚的係冰鎮海鮮的凍蝦,處理得當,味道清新爽口,肉汁鮮甜冇腥味,兼具冰凍的滑嫩口感,大讚👍