妹豬無激素雞專門店🐣@mui_chu_hormone_free_kitchen 人大咗就更加重視健康,食雞嘅時候會選擇無激素嘅雞之外,因為大家都怕攝取過量類雌激素會導致不育,甚至誘發癌症🤧餐廳標榜出售嘅無激素雞每隻都係自然長大80日,冇打針催谷💉 拎埋「香港標準及檢定中心」嘅「雌激素安全證書」就食得安心又放心🎖除咗激素之外,都會多啲揀雞胸💪🏽 但又怕煮得唔好而肉質好柴🥲 呢到每隻雞都係獨立包裝低溫慢煮兩個半鐘,完全保存左雞肉嘅精華同營養🔒套餐包碗足料花生眉豆木瓜無激素雞老火湯,紅蘿蔔同木瓜都有幾舊,足料又味道清甜,飲完唔會覺得口乾🥕有黃金穀物之稱嘅藜麥,營養價值豐富🌾 有常見嘅白、紅、黑色🎴 藜麥同白飯嘅平均適中,所以吃落會覺得好有嚼勁,而唔會話太硬唔好咬😬慢煮無骨滑雞飯😌慢煮秘製沙薑雞飯🏜等緊嘅時候聽到師傅喺廚房手起刀落嘅斬雞聲🔪 夜晚去到想試嘅玫瑰油雞已經賣晒😭 雞肉皮薄低脂,肉質鮮嫩🤩 雞脾同雞胸都有✌🏽原來兩款雞嘅味道係一樣,分別在於個醬汁! 一款係似海南雞嘅黑醬油,另一款就係沙薑汁😎溏心蛋 🫠食雞就梗係要配埋雞蛋啦,嚟個親子丼🥚 切半嘅溏心蛋,流出半熟嘅蛋黃,花雕酒味好重🍶妹

無激素雞老火湯

慢煮無骨滑雞飯😌

慢煮無骨滑雞飯

慢煮秘製沙薑雞飯🏜

溏心蛋 🫠

溏心蛋

妹豬翠嫩菜心苗🌱

妹豬翠嫩菜心苗

翠綠嘅菜心苗灑上芝麻,唔會好似出面嘅油菜咁加蠔油或者腐乳,而係加咗雞汁清炒,無渣嫩生🤓

嗰日去到已經好多款雞都已經沽清咗,聽餐廳講嚟緊都會逐步增加貨量🥺

$101 (Dinner)
無激素雞老火湯
慢煮無骨滑雞飯