2023-12-08 51 views
今日同大家去試一間隱世台式Cafe小店。呢度位置係the wave 再行入少少,店內裝修都幾靚,而且空間感十足,坐得舒服。呢度主打芋泥甜品同吐司,而芋頭都係採用台灣大甲同高樹芋頭,夠哂香濃👍🏻。今次我就叫左呢一款「芋泥肉鬆蛋吐司」。係麵包中間放隻太陽蛋🍳,一大球芋泥同肉鬆。芋泥口感綿密,因為入面保留左D芋頭粒,食落都有D口感👍🏻,配埋肉鬆食落幾鹹香。可惜上菜時蛋黃漏汁,所以口感有點乾😯。同埋吐司可以再烘一烘會更香。呢個餐都有薯條同沙律🥗菜,一D都唔馬虎😂。朋友叫左呢一款「蟹肉蟹籽明太子意粉」,味道都唔錯👍🏻,食落口感creamy。蟹肉蟹籽份量都唔少。明太子又唔會過鹹,味道柔和,唔會太濃烈👌🏻。難得嚟台式Cafe,一定要試埋碗手作甜品。我地揀左呢一碗「三色芋圓仙草凍」,上面除左有一大球新鮮芋泥,旁邊放左紅豆同芋圓,芋圓幾大粒,口感煙韌彈牙,仲帶點芋頭香氣。下面放左仙草凍,口感較彈牙,配埋糖漿,食落甜蜜蜜🥰。整體感覺都唔錯👍🏻,芋泥幾香幾有口感,意粉同仙草凍都OK,大家經過觀塘都不妨一試~

芋泥肉鬆蛋吐司
蟹肉蟹籽明太子意粉