2016-10-26
一出電梯,沿途都好似其貌不揚咁,媽咪有啲猶疑,心諗我又帶佢食乜啊?但一推開門,又好似去咗另一個世界咁,昏暗嘅燈光、柔和嘅中樂做background music、中西合璧嘅裝飾、色彩繽紛嘅枱櫈,真係唔似一間係食齋嘅地方呢!椰子木瓜湯坐低冇耐,店員就遞上湯、糯米糍、海帶及橙。湯飲得出係冇味精嘅,清甜滋潤又多湯渣,不過木瓜味道比較濃啲,椰子味就相對淡啲;海帶好好味,但太硬了有機紫薯糯米糍以為係鹹點,飲完個湯就食咗,先知原來係類似年糕嘅糯米糍!口感柔軟彈牙,甜度適中,可惜一啖食晒蜜汁杏鮑菇配飯 ($65)賣相幾得意,一堆肥厚嘅杏鮑菇旁邊有紫椰菜及雜菜;杏鮑菇幾入味,有嚼勁食得好開心!素肉碎海南粉 ($70)賣相比較普通,不過肉碎又真係好似真肉,唔講都唔知係齋添!整體味道不過不失啦咖哩素雞配飯 ($80)個咖哩都幾辣,唔食得辣嘅朋友應該都會幾痛苦!有幾塊素雞、紅蘿蔔及薯仔;素雞同平時嗰款好唔同,外層有啲似吉列豬扒,入面啲纖維嘅像真度真係非常高,連口感都同真嘅肉好相似... 由於太辣嘅關係,老闆娘好好人咁請我食多舊糯米糍環境舒適,係一個值得hea嘅好地方