母親節最驚就係出去同人逼,所以機智的我一早就在中菜軒訂好枱,我Book6:30就一定唔多人。我哋Order咗呢個母親節4人餐,剩係睇個餐牌已經覺得乜都抵番哂! 真係超豐富先來一客冬瓜盅,個湯好足料,好多金華火腿,而且好似飲極都飲唔哂,我哋最後食完成餐飯都飲唔哂,仲要打包走(都仲滿喎)!母親節餐 $888 打頭炮係Hello Kitty蝦餃皇,蝦好大隻!不過主要都係打卡為主,哈哈~同上次一樣個Hello Kitty Face仲係做得咁靚! 同上次一樣都係擺到最後先捨得食有貓樣呢粒蝦餃「窩心筍思」當然係母親節點題之菜啦,好清涼好有咬感,因為食入口時「索索」聲跟餐仲有兩款湯 1)杏汁白肺湯 同埋 2)Hello Kitty 紐西蘭青口湯,「肺」簡直係我至愛! 所以特別喜歡呢碗湯,個湯好白入口好滑傳統菜式「賽螃蟹」加上蟹籽顏色特別靚,蟹籽亦係呀女近期至愛Hello Kitty 蝴蝶拼盤 (椒鹽豆腐+雞軟骨) 唔會太鹹啱啱好,豆腐外脆內軟仲熱辣辣正!跟餐有兩款石鍋飯可供選擇,我哋就揀咗牛肉(另一款則海鮮),仲有一塊印有母親節專屬圖案的蝦片撈起個石鍋飯! Yeah 件件牛肉都係鮮肉,仲要係厚切嗰隻

蝦餃皇

窩心筍思

紐西蘭青口湯

杏汁白肺湯

傳統菜式「賽螃蟹」加上蟹籽顏色特別靚,蟹籽亦係呀女近期至愛

賽螃蟹

蝴蝶拼盤

hello Kitty擁抱窩心飯(牛肉)

撈起個石鍋飯! Yeah 件件牛肉都係鮮肉,仲要係厚切嗰隻,唔係好似打邊爐嗰款薄黐黐...
炸子雞半隻

都已經食到半飽,仲有碟當紅炸子雞! 不過真係唔油好乾身,皮就一定脆到索索聲,肉身唔乾好滑漏!

正所謂食甜品係用第二個胃,跟餐的芒果布甸,仲有芝士撻配雪糕,唔知點解食極都唔會飽!
芒果布甸

芝士撻配雪糕

最後跟餐仲有兩支汽水,但係頭先飲湯真係飲到成肚水,呢兩支就拎番屋企慢慢嘆!
汽酒

老實講,本身呢D角色主題餐廳我真心唔太睇好,覺得都係睇多過食,但係今晚呢餐母親飯真係令我改觀,除咗食得好飽,餸菜本身都同大酒樓有得Fight
2017-05-14
$220 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
蝦餃皇
窩心筍思
紐西蘭青口湯
杏汁白肺湯
hello Kitty擁抱窩心飯(牛肉)
炸子雞半隻
芝士撻配雪糕
  • 芝士撻配雪糕,杏汁白肺湯,蝦餃皇